Doliu printre fumători

fumat

Plăcere, viciu, obișnuință sau mijloc de epatare, țigara și fumatul primesc mâine o grea lovitură din partea legislativului, care a scos „fumurile“ în afara spațiilor publice. Așadar, de acum, fumătorii nu vor mai putea duce mâna la buzunarul unde-și țin pachetul de țigări și bricheta nici în restaurante, cafenele și cluburi, nici în școli și spitale, ba nici măcar pe aleile parcurilor sau pe nisipul plajelor, dacă în apropiere se găsesc locuri de joacă pentru copii.

Spațiu închis, definit de doi pereți și un tavan

Se apreciază că noile reglementări vor afecta un sfert din populația României, acesta fiind procentul de fumători declarați, dar, fără îndoială, noile prevederi nu le-au făcut viața mai frumoasă nici patronilor de localuri, care se văd nevoiți să piardă un număr însemnat de clienți.

Până la efectele pe care legea antifumat le va avea în perioada imediat următoare, să spunem însă că textul actului normativ cuprinde câteva precizări cel puțin ciudate, ca să nu le numim de-a dreptul absurde. Astfel, legea redefinește practic sensul cuvântului închis, definind un spațiu de acest fel acela care este mărginit de tavan și de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

„Prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“, arată Legea nr. 15/2016 referitoare la interzicerea fumatului în spațiile închise.

Camera de hotel nu e spațiu public

„Este vorba de adaptarea unei legi aplicate în spațiul Uniunii Europene, mai precis din legislația germană, care aduce noi restricții privind fumatul în spații publice închise, dar și asupra reclamei, respectiv interzicerea reclamei privitoare la produsele din tutun și folosirea acestora. Cheia întregii legi este interzicerea fumatului în orice spațiu accesibil publicului. Nu poate fi vorba așadar, de a nu putea să-ți aprinzi o țigară la tine acasă, domiciliul nefiind spațiu public. Analog, într-o cameră de hotel se va putea fuma fără teama de a fi amendat căci, deși hotelul în sine este destinat într-adevăr utilizării colective, camera sau apartamentul de hotel nu poate fi asimilat spațiului public, fiind vorba de o formă de locațiune, fie ea și de scurtă durată“, consideră avocatul timișorean Claudiu Ilcău.

Firește, clienții unității de primire trebuie să se supună politicii hoteliere practicate în speță și nu ne vom putea aprinde țigara în camera unui hotel care interzice fumatul în spațiile sale.

Fără țigară în stațiile de transport în comun

Spaţiile comune din clădirile rezidenţiale sunt considerate publice, aşa că nu se va mai putea trage diin țigară nici pe scara blocului. De asemenea, nu se va putea fuma nici în maşina de serviciu şi în taxi. Cum legea interzice fumatul la locul de muncă în spații închise, nici în firmele de apartament nu se va mai putea practica acest… viciu.

Dacă într-o locuinţă proprietate privată se desfăşoară şi activităţi economice, atunci aceasta devine „loc de muncă“ iar fumatul este interzis. Cât despre țigara care ne umple timpul până la sosirea în stație a tramvaiului, autobuzului sau troleibuzului, ea va deveni o amintire, dacă stația are, așa cum scrie la lege, cel puțin doi pereți și un tavan. Desigur, în afara construcției care ne apără de vânt și ploaie până la sosirea mijlocului de transport, vom putea fuma nestingheriți.

Totuși, unde putem fuma?

Rezumând, unde vom avea posibilitatea, fără a deveni „ilegaliști“, de a ne deda viciului nostru de toate zilele?
– În primul rând la domiciliu și, așa cum am arătat mai sus, în camerele de hotel, ținând cont de politica în domeniu a unității respective. Nu trebuie, așadar, să ve fie frică de reclamația vreunui vecin, care face o sesizare că fumați seara pe balcon, iar norișorul degajat din țigară îi deranjează lui mușcatele din glastră.
– În fața restaurantului, pe terasă, dacă se amenajează loc de fumat, fără să fie acoperit și cu minimum doi pereți.
– În mașinile personale.
– În parcuri, cu excepția zonelor din apropierea unui loc de joacă pentru copii.
– Pe plajă, cu aceeași observația de mai sus.
– La un concert în Piața Libertății sau Piața Unirii, dacă este spațiu deschis și nu există compartimentări.
– În aer liber, practic oriunde, cu excepțiile deja menționate.

Va trebui însă să ne luăm rămas-bun de la fumatul pe stadioane, în taximetru, chiar dacă cel de la volan ne-o permite, ori în curtea spitalelor. De la celebra sintagmă de spațiu închis fac însă excepție două locuri, în care fumatul este permis, cu toate că posedă pereți și tavan. Ce-i drept, nici unul dintre ele, mai ales al doilea, nu este de invidiat. Cunoscuta „cușcă“ din incinta aeroporturilor este primul spațiu de acest fel în care aprinsul țigării nu este prohibit, celălalt fiind reprezentat de celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

Ce amenzi ne așteaptă?

Dacă suntem surprinși fumând într-un loc interzis, vom scoate din buzunar, potrivit legii, între 100 și 500 de lei, sfera de aplicare a sancțiunilor intrând în competența poliției și a poliției locale.

În schimb, nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele juridice se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere. O nouă abatere constatată va avea drept urmări o amendă și mai piperată, de 15.000 de lei, unitatea respectivă fiind închisă. În cazul agenților economici, cei care vor putea face în continuare controale și da amenzi sunt cei de la ANPC.

Verificările vor urmări dacă: spațiile publice închise și spațiile închise de la locul de muncă sunt marcate cu indicatoare prin care să se arate “Fumatul interzis”; este desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii; a fost introdusă sancționarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară; este afișat numărul de telefon și site-ul de internet la care cetățenii pot sesiza încălcarea legii; în spațiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de țigară; miroase a fum de țigară.

De asemenea, polițiștii au dreptul să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat și pot folosi aparate care măsoară obiectiv existența în spațiile închise a reziduurilor din fumul de tutun. Procedura de sesizare de către cetățeni a autorităților publice referitor la încălcarea legii constă în apelarea la numărul de telefon al poliției locale, la 112 cu redirecționarea către poliția locală sau la ANPC, care va retransmite apelul către poliția locală.

Mai departe, rămâne de văzut cum se vor adapta românii la noile reguli, experții apreciind că, în prima fază cel puțin, autoritățile vor fi mai stricte cu aplicarea acestei legi. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *