Disputele dintre două instituții publice din Timişoara pun oamenii pe drumuri

Deseori, se întâmplă ca românii să fie purtați pe drumuri de la o instituție la alta, din cauza legislației alambicate și stufoase, care lasă loc de interpretări. În lipsa unor acte normative clare și concise, autoritățile statului sunt nevoite, uneori, să aplice în mod diferit anumite prevederi, unele dintre ele contrazicându-se chiar asupra aceluiași aspect.

De pildă, la Timișoara, Direcția fiscală a primăriei și Serviciul de înmatriculări auto din cadrul prefecturii nu se pot pune de acord asupra unor texte de lege privind necesitatea eliberării certificatelor fiscale în cazul persoanelor decedate.

Concret, este vorba despre moștenirea unui autovehicul, care trebuie transcris pe numele succesorului legal. În acest caz, printre alte documente cerute la Serviciul de înmatriculări auto, moștenitorului i se cere depunerea unui certificat fiscal care să ateste că defunctul nu a avut datorii la stat privind bunul respectiv.

Șeful Direcției fiscale a Municipiului Timișoara, Adrian Bodo, spune că, potrivit legilor din domeniul fiscal, acest act nu se eliberează decât la solicitarea notarului pentru dezbaterea succesiune. Pe de altă parte, comisarul-șef al Serviciului de înmatriculări auto, Dan Jurca, susține că, deși este de acord că documentul nu ar mai fi necesar atât timp cât există un certificat de moștenitor valabil, care se întocmește pe baza acestuia, ordinul în vigoare privind înmatricularea autoturismelor îl obligă să îl solicite de la cetățeni. Așadar, fiecare are dreptate în felul său, însă această dispută îi pune pe timișoreni în dilemă.

Există și o parte interesantă a acestei anomalii: angajații compartimentului fiscal al primăriei care funcționează în Iulius Mall eliberează totuși certificate fiscale pe numele defuncților pentru transcrierea autoturismelor, dacă li se solicită acest lucru, în timp ce colegii lor de la instituția fiscală de lângă primărie emit aceste documente doar la cerința expresă a notarilor…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Disputele dintre două instituții publice din Timişoara pun oamenii pe drumuri

Lasă un răspuns