Din toamnă, profesorii vor fi obligați să asigure și servicii de asistență medicală

Din toamnă, profesorii vor fi obligați să asigure și servicii de asistență medicală

Din toamnă, profesorii vor fi obligați să asigure și servicii de asistență medicală

În Ordinul comun nr. 2.508/4.493/2023 (semnat de ministrul sănătății Alexandru Rafila și ministrul educației Ligia Deca), publicat în Monitorul Oficial pe data de 1 august 2023, pentru aprobarea metodologiei privind asigurarea asistenței medicale în unitățile de învățământ preuniversitar și universitar, sunt trasate noi dispoziții pentru personalul angajat în aceste instituții.

Astfel, în noul an școlar, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și nedidactic, cu sau fără competențe în domeniul sănătății, trebuie să asigure asistența medicală a educabililor, indiferent de vârsta acestora (art. 4, alin. 1, lit. f).

Potrivit noilor reglementări, examinările medicale de bilanț ale stării de sănătate a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor vor fi efectuate de educatorul-puericultor, profesorul pentru învățământ preșcolar, educatorul, psihologul, logopedul, în vederea stabilirii conduitei medicale, cu informarea medicului școlar asupra rezultatelor evaluării (Cap. III, art. 10, alin.c).

Examinările medicale de bilanț ale stării de sănătate constau în efectuarea anamnezei, a unui examen clinic pe aparate și sisteme și a examenului dezvoltării fizice (somatoscopie, somatometrie, fiziometrie), conform art. 11, alin. 1.

În art 13, alin. 3, se dispun sarcini conducerii unităților de învățământ: ” Conducerea unităților de învățământ antepreșcolar și/sau preșcolar, în colaborare cu personalul de specialitate din direcțiile de sănătate publică, va stabili circuitele funcționale corespunzătoare în vederea prezentării antepreșcolarilor, preșcolarilor cu părinții la triajul epidemiologic zilnic, înainte de intrarea în colectivitate, iar unitățile de învățământ preuniversitar vor asigura condițiile necesare personalului medical în vederea efectuării triajului epidemiologic după vacanțe și ori de câte ori este nevoie, inclusiv prin mobilizarea antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor/studenților și cadrelor didactice”.

În anexa din metodologie se precizează atribuțiile specifice care îi revin fiecărei categorii de personal angajat în unitățile de învățământ.

Spre exemplu, printre sarcinile trasate dirigintelui, învățătorului, educatorului și educatorului-puericultor figurează:

– Aducerea la cunoștința medicului și a directorului unității de învățământ abaterile de la normele de igienă și antiepidemice

– Informează copiii și părinții despre importanța și beneficiile imunizării (vaccinării – n.r.)

– Asigură interfața cu părinții, astfel încât aceștia să faciliteze, respectiv, să accepte desfășurarea imunizărilor

– Îndeplinește măsurile recomandate de medic pentru facilitarea efectuării imunizărilor

CITEȘTE ȘI: Petrecere muzicală pentru tineret într-o localitate din Timiș

– Implementarea recomandărilor și măsurilor dispuse de medic

– Sprijinirea personalului medical în evaluarea stării de sănătate a copiilor și în efectuarea triajului epidemiologic

– Aducerea la cunoștința personalului medical cazurile de copii cu boli cronice

– Inițierea și desfășurarea cu clasa/grupa a activităților de educație pentru sănătate

– Organizarea de lectorate cu părinții pe teme privind stilul de viață sănătos

– Controlarea, prin sondaj, a igienei individuale a copiilor

În ceea ce privește personalul didactic, acesta are atribuții precum:

– Aduce la cunoștința medicului și a directorului unității de învățământ abaterile de la normele de igienă și antiepidemice

– Sprijină implementarea programelor guvernamentale de nutriție

– Îndeplinește măsurile recomandate de medic pentru facilitarea efectuării imunizărilor

– Sprijină personalul medical în efectuarea triajului epidemiologic și îndeplinește măsurile propuse de acesta

– Sprijină personalul medical în evaluarea stării de sănătate a copiilor

– Aduce operativ la cunoștința personalului medical cazurile de copii cu boli cronice

– Inițiază, desfășoară și participă la activitățile de educație pentru sănătate

– Supervizează deprinderile de educație pentru sănătate de bază sanogene în rândul copiilor.

De asemenea, în anexă sunt cuprinse atribuții și pentru personalul didactic auxiliar, respectiv cel nedidactic, acestea axându-se în mare parte pe sprijinirea și informarea conducerii unității de învățământ și a cadrelor medicale cu privire la circuitele funcționale, implementarea programelor guvernamentale în domeniul sănătății, sprijinirea în efectuarea triajului epidemiologic și imunizării copiilor, comunicarea cu părinții în cazul unor accidente etc.

Totodată, sarcini în zona de sănătate au fost trasate inclusiv inspectoratelor școlare, instituțiilor de învățământ superior, dar și autorităților administrației locale.

Până la ora publicării acestui articol, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației nu au postat actul normativ pe site-urile proprii. Ordinul comun intră în vigoare în 1 septembrie 2023.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Din toamnă, profesorii vor fi obligați să asigure și servicii de asistență medicală

  1. Daca personalul angajat intr-o unitate de invatamant trebuie sa se ocupe de asistenta medicala am si eu o intrebare , de ca mai platim o gramada de medici si asistente care sunt angajati in reteaua scolara ? Si asa nu fac mai nimica nu isi justifica 8 ore de activitate madica !! Le-au fost date tot felul de atributii administrative pentru care scolile si gradinitele au angajati . O mizerie acest ordin care incalca legislatia clar . Nu pot acorda asistenta medicala daca nu am pregatire . Rafila mai plimba usrul . Cadrele didactice suntem paznici la scoli acuma si medici ? Ce mai urmeaza bone ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *