Din elev corigent, student eminent: Cum a ajuns o tânără româncă dintr-un centru de plasament la Sorbona

Destin de film, pentru o tânără din România. Abandonată de părinţi într-un orfelinat, fata a fost salvată de un cuplu care a luat-o acasă şi a avut grijă de ea ca de propriul copil.

Povestea a fost făcută publică de Digi24.ro, site conform căruia tânăra, pe nume Eliza, a intrat în familia Vătavu din Iași pe când avea 8 ani, elevă în clasa a doua. Nu îi plăcea şcoala, iar rezultatele la învăţătură erau foarte slabe. Totuși, cu multă răbdare şi înţelegere, părinţii adoptivi i-au insuflat dragostea pentru carte şi au convins-o cât de importantă este educaţia.

„În dezvoltarea mea personală au contribuit mai mult decât 100%. Nu cred că aş fi ajuns aici fără ei, fără suportul lor, fără eforturile lor, fără tot ce au făcut ei pentru mine. Nu sunt cuvinte pentru a-i descrie, pentru că sunt oameni cu o inimă cât 10 la un loc”, spune Eliza Claudia Chiriac.

Tânăra a recuperat rapid şi în câţiva ani a ajuns un elev premiant. Acum, micuța orfană a ajuns studentă în ultimul an la limbi străine la celebra universitate Sorbona din Paris, iar între timp s-a și angajat la una din cele mai mari bănci din Franţa.

„Sunt mândră de ea pentru că este un copil deosebit. Ea face parte din familia noastră şi va face parte toată viaţa din familia noastră. Ea are deja un viitor asigurat. Nu ne este teamă că îi este frică de ziua de mâine”, spune Eugenia Vătavu, mama Elizei.

Eliza este un exemplu şi pentru specialişti. Până la urmă, povestea ei arată cum poate fi transformat, cu dragoste și înțelegere, un copil luat dintr-un orfelinat.

„În momentul în care e preluat şi este introdus într-o familie, chiar dacă vorbim de asistență maternală, este un model de familie da, copilul primeşte afecţiune, primeşte înţelegere, primeşte acceptare, primeşte modele de conduită, primeşte atenţie poate chiar şi dragoste din partea lor”, spune psihologul Roxana Mihai, citat de Digi 24.

De altfel, Eliza nu este singurul copil căruia familiaVătavu i-a dat o șansă. Cei doi soţi le-au dat o şansă altor şase copiii din plasament. „Satisfacţia cea mai mare este atunci când îi vezi reuşit în viaţă, când îi vezi că au scăpat de povara cea urâtă a suferinţelor”, spune Gheorghe Vătavu.

Digi 24 mai scrie că în judeţul Iaşi sunt peste 1.400 de copii care au acum o familie, datorită altor oameni altruişti precum soţii Vătavu.

Sursa: ebihoreanul.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns