Din 1 septembrie, noi directori vor prelua frâiele unor unități de învățământ din Timiș.
Pentru învățământul românesc, august, o lună a concediilor, aduce, în fiecare an, schimbări mai mult sau mai puțin dorite la nivelul managementului unităților educaționale. E perioada dedicată înlocuirilor directorilor de școli și grădinițe cu alții noi, numiți cu detașare în interesul învățământului.
Numirile se fac potrivit cadrului legal, care prevede faptul că detașarea unui cadru didactic în funcția de director sau director adjunct este posibilă până la organizarea unui concurs pentru ocuparea acestor funcții, dar nu mai târziu de 31 august, când se încheie anul școlar. Mandatele directorilor pot fi sau nu prelungite, în funcție de decizia consiliilor de administrație ale inspectoratelor școlare, la propunerea inspectorilor școlari generali.
Practica a arătat că, de regulă, numirile cu detașare a unor noi directori sunt făcute pe criterii politice. Există, însă, și situații în care schimbările sunt necesare din motive întemeiate: un management defectuos sau refuzul unui director de a i se prelungi mandatul.
Nu pot fi schimbați fără acordul lor cei care au obținut postul prin concurs, mandatul acestora încetând de drept după patru ani, cu excepțiile prevăzute de lege (spre exemplu, pot fi eliberați din funcţie la propunerea motivată a consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, la propunerea a 2/3 dintre membrii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a 2/3 dintre membri).
În județul Timiș, au fost operate deja mai multe schimbări, urmând ca noii directori să preia funcțiile de conducere cel puțin până la organizarea unui nou concurs – cel de-al treilea, din acest an, care a fost stabilit pentru luna septembrie.
CITEȘTE ȘI: România, cu 9 atleţi de la C.S. Giroc-Chișoda și C.S.C. Moșnița în lot, medalie de argint la o puternică întrecere internaţională
Una dintre înlocuirile care a încins spiritele în comunitatea educațională din Timiș a fost cea a directoarei școlii din Boldur, Flavia Cut. În locul său, a fost numită Sorina Stoi, soția primarului localității. În social-media au apărut sute de reacții privind această schimbare. În martie, Flavia Cut a fost nominalizată la competiția organizată de Teach for România – ”Profesorul Anului în mediul rural”, secțiunea Implicarea în comunitate, obținând locul 3 la nivel național, iar la ”Gala Elevului Reprezentant”, din iunie 2022, a obținut locul 1 la secțiunea Inițiative de succes în educație.
Pe de altă parte, Flavia Cut nu s-a prezentat la nici unul dintre cele două concursuri pentru ocuparea funcţiei de director, care au fost organizate în ultimul an şcolar.
O altă schimbare contestată a fost cea a directoarei Centrului de Resurse și Asistență Educațională ”Speranța”, Elena Petrica, aflată în fruntea instituției de 14 ani. Mai mulți părinți și angajați ai centrului au fost, zilele trecute, la inspectorat, pentru a-i solicita Aurei Danielescu să revină asupra deciziei. A fost un dialog aprins, fără prea multe speranțe pentru contestatari. Elena Petrică este angajată a CRAE Speranța din 1996 și a afirmat că nu este afiliată politic.
”Nu am avut posibilitatea să particip anul acesta la concurs pentru că ministerul nu a scos postul de director al unității noastre de învățământ preuniversitar la concurs. În anii anteriori, am ocupat postul prin concurs, de fiecare dată când a fost organizat”, a declarat Elena Petrica pentru ”Renașterea bănățeană”. În locul său, a fost numită, de la 1 septembrie, Dorotheea Luchian Toma, profesor logoped care și-a desfășurat activitatea la o altă unitate de învățământ.
Numele celorlalți noi directori numiți de la 1 septembrie vor fi făcute publice până săptămâna viitoare, au transmis reprezentanții ISJ Timiș.