DIICOT, operațiune de amploare împotriva traficului de migranți. Percheziţii în vestul României şi în Austria

perchezitii 1

Poliţiştii au făcut 18 percheziţii în patru judeţe din România şi cinci percheziţii în Austria pentru destructurarea unei reţele de trafic de migranţi constituită de un cetăţean pakistanez şi sprijinită de lucrători de poliţie din Vama Nădlac. Din grupare fac parte cel puţin 15 cetăţeni români, anchetatorii adunând probe pentru mai multe transporturi de migranţi. Într-un singur transport au fost traficate 111 persoane, scrie news.ro.

La data de 9 aprilie 2018, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, au făcut 18 percheziţii domiciliare în judeţele Maramureş, Arad, Timiş şi Bihor. De asemenea, pe teritoriul Austriei au fost efectuate cinci percheziţii domiciliare, cetăţeanul pakistanez AHMAD KHAN SAEED fiind reţinut şi ulterior arestat.

”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna martie 2017 până la sfârşitul lunii iunie 2017, cetăţeanul pakistanez AHMAD KHAN SAEED şi inculpatul TIMIŞ ISTRATE, în calitate de lideri, au iniţiat şi constituit pe teritoriul României, împreună cu suspectul B. L. V., în calitate de membru executant, un grup infracţional organizat sprijinit pe teritoriul României de cel puţin 15 alte persoane (cetăţeni români)”, anunţă DIICOT.

Din cercetări a rezultat că membrii grupului au acţionat coordonat pentru transportul migranţilor pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, cel puţin în perioada februarie – aprilie 2017, grupul infracţional organizat a îndrumat, transportat, transferat şi adăpostit mai multe persoane cetăţeni străini, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României şi în scopul de a obţine bani.

Astfel, în perioada 19-21.04.2017, membrii grupului infracţional organizat au transportat, transferat şi adăpostit pe raza judeţelor Timiş şi Arad, un număr de cel puţin 111 persoane – cetăţeni străini (în marea lor majoritate, intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil).

”Probatoriul administrat în cauză a evidenţiat că grupul infracţional organizat iniţiat şi constituit în scopul comiterii de infracţiuni de trafic de migranţi este sprijinit de către lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac şi care în baza unei înţelegeri anterioare cu liderii grupului infracţional organizat permit trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României către Ungaria a autovehiculelor/tir-urilor (în interiorul cărora se află persoane – cetăţeni străini – care doresc să ajungă ilegal în spaţiul Schengen)”, mai anunţă DIICOT.

Totodată, procurorii precizează că ”lucrători de poliţie din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac au acceptat din partea liderilor grupului infracţional organizat promisiunea primirii unor sume de bani/primirea unor sume de bani, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu”.

Potrivit DIICOT, au fost comise 14 infracţiuni de trafic de migranţi şi respectiv 6 infracţiuni de complicitate la infracţiunea de trafic de migranţi.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Timiş Istrate, Burfete Cristian, Ştefanache Robert Iulian, Mihali Cristian, Şerezan Vasile, Mihali Ilie Daniel, Grec Ştefan, Şteţco Iulian Dumitru şi Grec Petrea, pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Faţă de Bozga Ioan dacian, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti.

Sursa: stiripesurse.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns