Dezinfectanții Hexi Pharma au ajuns la unele spitale din Timiş, deși nu erau absolut necesari

dezinfectanti

Hexi Pharma se află pe locul doi în topul primelor 10 companii care au furnizat substanţe biocide spitalelor din România în 2015, cu contracte în valoare de peste 7,92 milioane de lei, pe primul loc situându-se firma Al-Carina, cu contracte de achiziţii de 10,03 milioane de lei raportate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) în 2015.

Spre deosebire de firma concurentă amintită care a primit aproape toți banii în urma unui contract obținut prin licitație deschisă la Spitalul Județean Târgu Mureș, Hexi Pharma se află pe primul loc, cu cea mai mare valoare în ceea ce privește cumpărarea directă online a produselor dezinfectante de către spitale, acumulând 1.569.774 de lei (din cele mai multe contracte, respectiv 589, dintr-un total de 607).

Suma reprezintă de trei ori mai mult față de cea obținută de următoarea clasată în topul cumpărăturilor directe online și cu peste jumătate de milion de lei (601.780,14 lei) mai mult decât totalul realizat de următoarele nouă firme aflate în clasament. Ministerul Sănătăţii a publicat lista contractelor de achiziţii de biocide raportate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) în anul 2015, precum şi o analiză comparativă a acestor contracte.

La vedere, 5.400 de lei de la Jebel

Anul trecut, dintre unitățile sanitare din timișene, Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel a raportat în sistemul achizițiilor publice ”la vedere” că a cheltuit 5.400 de lei pentru cumpărarea, în lunile iunie și decembrie, a unor produse dezinfectante de la Hexi Pharma, deși conducerea unității sanitare mărturisește că nu avea neapărată nevoie de aceste soluții.

”Am achiziționat doar anul trecut o dată sau de două ori de la Hexi Pharma produse dezinfectante pentru suprafețe din spital și pentru tegumentele mâinilor. Spitalul nu are sală de operație și nici de microchirurgie. Nu era obligatoriu să achiziționăm dezinfectanții, dar am luat pentru orice eventualitate soluții pentru dezinfecția mâinilor asistentelor înainte de efectuarea injecțiilor. Înainte de folosirea dezinfectanților, asistentele se spălau pe mâini. Firma ne-a fost recomandată de reprezentanții altor spitale, care ne-au spus că sunt mulțumiți de produse. Și anul acesta am mai avut în stoc, dar la controlul efectuat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș am ieșit bine. După ce autoritățile au solicitat oprirea de la folosință a produselor Hexi Pharma, ne-am conformat și vom lua dezinfectanți de la alte firme. Noi nu am avut probleme și am fi achiziționat și anul acesta de la Hexi Pharma”, a declarat medicul Bianca Gavriliță, managerul Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel și consilier județean din partea PSD.

Totodată, Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara a achiziționat în septembrie 2015, cu 1.440 de lei produse de la Hexi Pharma. Potrivit purtătorului de cuvânt al unității sanitare, medicul Mihai Gafencu, au fost cumpărați dezinfectanți în formă concentrată, care și-au dovedit eficiența la controlul DSP Timiș.

Contracte ”secrete”

În lista publicată de Ministerul Sănătății, nu toate spitalele timișene au afișat la vedere modul de achiziționare a dezinfectanților. În listă nu apar unități sanitare importante ca Spitalul Județean Timiș, Municipalul timișorean, ”Victor Babeș” și ”Dr. Teodor Andrei” Lugoj.

La vedere au achiziționat, prin cumpărare directă online, produse dezinfectante: DSP Timiș (peste 1.500 de lei pentru contractul cu Ateneum SRL din Călărași), Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara (aproape 17.000 lei pentru produse de la Intercop SRL Mureș, 3.300 lei pentru Otherway Business Group SRL Timișoara și circa 1.000 lei pentru Romvera SRL Galați), Spitalul Militar Timișoara (4.590 lei pentru substanţe de la Polisano SRL Sibiu), Spitalul CFR Timișoara (aproape 1.880 lei pentru contractul cu Romvera SRL), Serviciul de Ambulanță Timiș (17.500 lei pentru Santomed SRL Timișoara), ”Dr. Karl Diel” Jimbolia (circa 1.200 lei pentru produse de la Ateneum, aproape 1.000 lei pentru Bioeel Târgu Mureș, 2.000 de lei pentru Fipro Trade SRL Craiova, 2.700 lei pentru Trident Medical Company SRL București), Spitalul de Psihiatrie Gătaia (aproape 200 de lei pentru substanţe de la Polisano SRL, 568 lei pentru C&C Mobiline S.R.L. Timișoara, circa 1.000 lei pentru Fipro Trade SRL, 2.315 lei pentru SC Ideea Imperial TIm SRL Timișoara și 760 de lei pentru Unimedik Impex SRL București), Spitalul Orășenesc Sânnicolau mare (100 lei pentru Farmexpert București) și Spitalul Orășenesc Deta (peste 1.800 de lei pentru Fipro Trade SRL). Pe lângă contractele cu Hexi Pharma, Spitalul ”Louis Țurcanu” Timișoara mai raportează pe SEAP achiziția directă online a unor produse dezinfectante în valoare de 763 lei de la Intercoop SRL și de peste 1.000 de lei de la B Braun Medical SRL Remetea Mare, iar Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel, substanţe în valoare de peste 250 de lei de la Tehnodent Poka SRL Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *