Descoperiri arheologice importante în Sarmizegetusa Regia

Descoperiri arheologice importante în Sarmizegetusa Regia

Descoperiri arheologice importante în Sarmizegetusa Regia

Arheologii ercetează două dintre terasele cele mai importante ale capitalei dacilor: Terasa a IX-a și Terasa a X-a.

În Sarmizegetusa Regia, au fost scoase la iveală rămășițele a două construcții antice: un zid de susținere a Terasei a IX-a, care ar fi avut dimensiuni de câțiva metri în vremea regelui Decebal, și fundația unui edificiu necunoscut care poate fi pus în legătură cu marele templu de andezit de pe Terasa a X-a.

Pe Terasa a IX-a, în vecinătatea locului unde în ultimii ani au fost descoperite ruinele unui templu antic și o ramură a unui drum pavat, săpăturile au dus la dezvelirea unui segment al zidului de susținere al terasei, clădit cel mai probabil în secolul I. î. Hr., dezvăluit în premieră în acest an.

„Am făcut o cercetare în partea de est a terasei a IX-a, unde am dorit să identificăm un nou segment al zidului de susținere a terasei. Ceea ce s-a și întâmplat, după un volum de muncă destul de mare.

La aproape doi metri și jumătate adâncime au fost descoperite primele elemente ale paramentului exterior al zidului”, a precizat arheologul Răzvan Mateescu, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, responsabil ştiinţific al colectivului de cercetare al cetăţilor dacice.

Zidul ar fi fost dezafectat în Antichitate. Ar fi fost acoperit cu un strat gros de pământ și piatră pentru ca terasa să poată fi extinsă și supraînălțată peste el.

Terasa a X-a din Sarmizegetusa Regia este cunoscută pentru templul său cu coloane de andezit, din care s-au păstrat bazele (plintele) de andezit cu diametrul de doi metri și câteva rămășițe ale coloanelor.

Templul, format din șase rânduri de coloane, cu câte zece elemente, ar fi rămas nefinalizat din cauza războaielor daco-romane.

Pe aceeași terasă, se mai află rămășițele unui sanctuar mai vechi, de calcar, din care s-au păstrat rămășițele unor stâlpi și ale unor lespezi care compuneau altarul acestuia.

CITEȘTE ȘI: Punct gastronomic local, deschis într-o comună de lângă Timişoara. Ce bunătăţi îi aşteaptă pe vizitatori

Arheologii au cercetat zona sudică a terasei, în vecinătatea templului de andezit și au descoperit rămășițele unui edificiu necunoscut.

„În săpătura de pe terasa a X-a au fost identificate fundațiile unei construcții destul de mari. Spre bucuria noastră, fundațiile respective sunt destul de bine păstrate.

Urmează ca în acest an, cel mai probabil în septembrie, să extindem săpătura și să vedem mai multe lucruri legate de planimetria construcției și despre funcționalitatea și datarea ei.

Nu se știa despre existența ei. Știm, chiar și din săpăturile anterioare că pe Terasa a X-a, în diferite etape s-au ridicat mai multe construcții.

Avem nevoie de o cercetare suplimentară și trebuie să vedem dacă nu o putem corela cu construcțiile din vechile descoperiri de pe Terasa a X-a.

Este o construcție care a fost dezafectată încă din Antichitate”, spune arheologul Răzvan Mateescu.

sursa: zhd.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *