Descoperire spectaculoasă în Banat: un templu vechi de aproape 2000 de ani, la Tibiscum. Arheologii români au scos la iveală importante vestigii romane.
Descoperirea arheologilor confirmă o bănuială mai veche a acestora cu privire la existenţa unui templu în zonă. În urma săpăturilor din acest an, aşteptările le-au fost chiar depăşite, după cum spune istoricul Adrian Ardeț, responsabilul științific al şantierului arheologic de la Jupa.
“Templul descoperit are dimensiuni impresionante, măsurând 8 x 8 metri, și este dedicat lui Liber Pater, (n.r. –un vechi zeu italic al sporului, al înmulțirii), așa cum indică inscripțiile găsite pe site-ul arheologic.
Templul a fost refăcut de două ori în timpul domniei lui Antoninus Pius (138-161) și, mai târziu, în timpul lui Severus Alexander (222-235), când a fost reconstruit din piatră. Aceste descoperiri oferă o perspectivă fascinantă asupra istoriei acestui oraș antic”, a declarat istoricul, citat de gandul.ro.
Campania arheologică de anul acesta de la Tibiscum a fost organizată de către Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, în colaborare cu Misiunea Româno-Italiană și Academia Română, Filiala Timișoara.
Castrul roman de la Tibiscum a fost unul din cele mai însemnate puncte de apărare a teritoriilor actualului Banat pe vremea romanilor.
- Potrivit Wikipedia, „Tibiscum (Tibisco, Tibiscus, Tibiskon) a fost o așezare dacică, apoi oraș în Dacia romană, cunoscut ca municipiu (municipium Tibiscensium) pe vremea împăratului Gallienus (253-268), rang la care fusese ridicat, probabil, sub Septimiu Sever (193-211). Orașul se găsea la ieșirea râului Timiș din munți și vărsarea râului Bistra, lângă Caransebeș, azi localitatea Jupa, județul Caraș-Severin„.
CITEȘTE ȘI: Urs lovit mortal de o mașină. Șoferul a suferit traumatism toracic și atac de panică
Foto: gandul.info