Deputatul Marilen Pirtea: Nepricepere sau inconștiență? Împovărarea cetățenilor Timișoarei cu taxe majorate este o masură nu doar punitivă, ci și greșită economic

Deputatul Marilen Pirtea: Nepricepere sau inconștiență? Împovărarea cetățenilor Timișoarei cu taxe majorate este o masură nu doar punitivă, ci și greșită economic

„Susținerea mediului local de afaceri se realizează prin măsuri ferme, nu prin declarații populiste și promisiuni lipsite de conținut. Actuala administrație a orașului se pare că nu înțelege că majorarea impozitelor și taxelor, într-o perioadă de revenire economică, este total neindicată dacă într-adevăr se dorește relansarea economiei locale”, arată deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.

„Îi aduc aminte city-manager-ului din Timișoara, care este finanțist, ce înseamnă măsuri prociclice și anticlice și mai ales rolul politicii fiscale în stimulrea ofertei.

Sectoare întregi de activitate, mai ales HoReCa, resimt efectele negative după ce luni de zile au au stagnat cu activitatea redusă la cote minim istorice, astfel că orice majorări de impozite și taxe vor genera, cel mai probabil, falimente rapide și punerea pe butuci a unui sector deosebit de important din perspectiva proiectului Capitala Europeană a Culturii 2023. Aceasta simbioză firească între HoReCa, turism și cultură se pare că nu este înțeleasă la nivel de politică publică a municipalității”, explică deputatul liberal.

„Binecunoscută economiștilor, teoria care a generat curba Laffer arată că, în marea majoritate a cazurilor, o reducere de impozite și taxe va aduce mai mulți bani la buget, printr-o extindere a bazei impozabile, sub aspectul unui număr mai mare de contribuabili. Creșterea impozitelor are efecte scontate doar pe termen scurt.

CITEŞTE ŞI: Banii Horticulturii, băgați de urgență în avocați și nu în spațiile verzi ale Timișoarei

Aceste noțiuni minimale de politică fiscală se dovedesc inexistente în actul administrativ dirijat de primarul Timișoarei și de city-manager. Se mai poate adăuga aici și observația că, de cele mai multe ori, o politică de creștere a impozitelor arată si o lipsă de viziune a decidenților, cât și o eficiență scăzută a actului administrativ.

Ar fi de dorit ca primarul și city-manager-ul să regândească aceste măsuri, să își respecte promisiunile față de mediul de afaceri și mai ales să gândească strategic și în beneficiul comunității”, completează deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *