Densitatea osoasă se poate măsura și la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara

Densitatea osoasă se poate măsura și la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara

Densitatea osoasă se poate măsura și la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Timişorenii care prezintă un risc de instalare a osteoporozei sau care au deja boala şi vor să îi urmărească evoluţia, pot beneficia de controale în cadrul Centrului de Imagistică al Spitalului “Victor Babeş”. Acesta a fost dotat cu un aparat performant ce măsoară densitatea şi rezistenţa osoasă (osteodensitometrie).

CITEȘTE ȘI: Cea mai mică biblie din lumea a fost achiziționată de un timișorean

Şeful Secţiei Radiologie a spitalului, dr. Diana Manolescu, spune că aceste investigaţii, care se realizează pe bază de raze X, li se recomandă femeilor aflate la menopauză sau femeilor după vârsta de 65 de ani, dar şi bărbaţilor cu vârsta de peste 70 de ani, care prezintă anumiţi factori de risc, precum fumatul cronic, alcoolismul, sedentarismul, care pot duce la demineralizare osoasă gravă.

Tehnica de evaluare imagistică a densităţii osoase, DEXA, poate determina riscul producerii osteoporozei, adică fragilitatea crescută a oaselor, dar şi pe cel al producerii unor fracturi din cauza reducerii densităţii minerale şi a durităţii oaselor. DEXA determină calitatea unui os sănătos, iar analiza realizează o comparaţie a nivelului densităţii osoase cu o valoare considerată standard.

Dacă valoarea analizei este între -1 şi -2,5, se pune problema unei scăderi nu foarte accentuate a densităţii osoase, de osteopenie, iar o valoare mai mică de -2,5 arată existenţa osteoporozei.

Investigaţia imagistică nu durează mai mult de 10 minute şi sunt manevre simple.

Contraindicaţii ale investigaţiei au femeile gravide. Stabilirea osteodensitometriei poate duce, în urma unui tratament, la oprirea fragilizării osului, ceea ce permite scăderea riscului producerii unor fracturi, menţionează Diana Manolescu.

radiotimisoara

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Densitatea osoasă se poate măsura și la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara

  1. Bună seara,Cum se procedează să mă înscriu la măsurare densității osoase,imi trebuie bilet de trimitere,cât costă și ce număr de telefon este pentru înscriere.Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *