”Decât vertical, mai bine viceprimar”. Caz-școală de interes personal într-o comună de lângă Timișoara

cristian amza

Bătălia pentru funcțiile de viceprimari în comunele timișene îmbracă forme dintre cele mai interesante, scoțând la iveală aspecte inedite ale naturii ființei umane. Un caz relevant este la Giroc, unde avem un exemplu clar al modului în care interesul personal primează în dauna principiilor și a scopurilor politice.

Cristian Amza a candidat din partea USR pentru funcția de primar și a ieșit al doilea, fiind devansat de primarul în funcție (Ionel Toma, de la PSD), dar înaintea candidatului liberal, Dan Vârtosu. După principiul ”PSD este răul cel mai mare al acestei țări”, în campania electorală, Amza a șters pe joc cu primarul social-democrat, atacându-l în cel mai agresiv mod cu putință.

După alegeri, însă, liderul USR a uitat total de acele atacuri și a decis să facă alianță cu PSD, având un singur scop: acela de a ajunge el viceprimar! Nu au mai contat atacurile din campanie, iar PSD nu mai era ”ciuma roșie”, ba chiar devenise un partener frecventabil. Motivația lui Cristian Amza în fața colegilor a fost că se duce viceprimar ca să îl monitorizeze pe Toma, nu ca să beneficieze de privilegiile funcției. Adică, el mai mult se sacrifică pentru partid decât se bucură de poziția din vârful administrației…

Totuși, lucrurile s-au complicat, dar tocmai derularea evenimentelor avea să scoată la iveală și mai mult ardoarea cu care interesele personale sunt apărate în dauna celor de partid. Negocierile politice de la nivel județean i-au blocat planurile lui Amza, în sensul în care, pentru încheierea unui protocol între PNL și USR Plus, ar fi trebuit să se anuleze înțelegerile dintre USR Plus și PSD, Girocul numărându-se printre acestea.

Amza nu a fost deloc încântat de ideea de a renunța la funcție doar pentru că i-o cere partidul, așa că a ripostat grupul Whatsapp al USR:

”Comisia de negociere de la nivel județean a întâmpinat dificultăți (ca să nu zic că a eșuat) în misiunea de a-l impune pe Cristian Moș ca vicepreședinte al CJT, motiv pentru care mi-a fost comunicat faptul că Girocul trebuie să facă un pas în spate și să renunțăm la desemnarea unui viceprimar, astfel încât să poată fi cerut de la Alin Nica postul de vicepreședinte pentru Cristian Moș, în schimbul oferirii postului de viceprimar la Giroc către PNL. Nu înțeleg de ce Giroc trebuie să plătească pentru gafele și eșecurile echipei de negociere. Toată munca noastră din campania asta este acum tranzacționată, iar eu nu sunt dispus să stau sluj în fața centrului”.

Mesajul său ar putea fi privit ca un exemplu de demnitate, al unui membru de partid care nu ia poziția de drepți în fața șefilor. Era credibil, dacă nu exista, însă, funcția de viceprimar, care face ca interesul personal să treacă în prim-plan. Mai degrabă, mesajul său poate fi privit ca o mostră de haos în cadrul organizației județene, unde liderii nu reușesc să-și stăpânească membrii din teritoriu, astfel încât să poată fi transmis un mesaj unitar.

Tot în acest registru al nesupunerii față de Centru, Cristian Amza le-a bătut obrazul șefilor său pentru desemnarea viceprimarului Timișoarei, Ruben Lațcău, cu sprijinul PSD, invocând chiar un blat, care, odată creat la nivel de Timișoara, de ce nu s-ar aplica și la Giroc?:

”S-a insistat pe faptul că dacă noi vom primi voturi din partea PSD, înseamnă că am făcut blat cu aceștia. Ciudat, la Timișoara, colegul meu Ruben Lațcău a fost votat de PSD, dar acolo nu a fost  problemă de consultare  a filialei”.

CITEȘTE ȘI: Un candidat timişorean la Senatul României are trei CV-uri, în funcție de necesități: cu facultate, cu facultate întreruptă și fără facultate

Un alt aspect interesant furnizat de liderul USR Giroc vizează pretinsa corectitudine pe care USR o va avea în privința împărțirii posturilor din administrația timișoreană și cea județeană.

”Evident că mi-au fost oferite compensații de forma unei alte funcții în Primăria Timișoara sau în Consiliul Județean Timiș”, spune Amza, situația fiind valabilă în cazul în care renunță la funcția de viceprimar.

Cum rămâne, atunci, cu concursurile corecte și transparente din Primăria Timișoara de care vorbește Dominic Fritz? Sau pentru cei din USR există ”compensații”? Dacă e așa, acesta ar putea fi un nou termen folosit în materie de resurse umane: ”Am venit la primărie nu prin concurs, nici prin transfer, ci prin compensație”.

Contactat, Cristian Amza nu a dorit să ofere alte explicații: ”A fost un mesaj intern pe grupul nostru. Nu vreau să fac alte comentarii”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 thoughts on “”Decât vertical, mai bine viceprimar”. Caz-școală de interes personal într-o comună de lângă Timișoara

  1. Felicitari ca esti pe langa subiect. Un reporter adevarat nu isi spune parerea ci relateaza doar faptele. Felicitari si ca ai contribuit la un act injust si imoral, propagand informatii care nu erau publice.

  2. Pentru funcția de viceprimar, sunt 2 candidați: Amza și Vartosu. Pentru Amza e interes personal, pentru cel de la PNL e interesul național, deci poate fi viceprimar, poate colabora cu PSD, că vorba aia, au aceleași interese imobiliare.
    Unde e interesul cetatenilor care au votat majoritar cu USR-PLUS?

  3. lasa ca pune toma viceprimar psd si ii pune cu botul pe labe pe nica si mos, cel mai corect, girocul este doar o mare debandada imobiliara pe care nu o verifica nimeni

  4. hamza un exemplu tipic de oportunism și jegojism politic si uman , la mai mare lupii tineri , newgeneration , mai otraviti decât comunistii din anii 50 .viitor lumios

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *