De trei ori au dat foc casei lui Sadoveanu din București. Minunata vilă în stil brâncovenesc nu mai are acoperiș și e scrum pe jumătate

Au dat foc casei lui Mihail Sadoveanu din București de trei ori.

Vila în care Mihail Sadoveanu a scris „Baltagul” și „Frații Jderi” a fost incendiată pentru a treia oară. Se află pe strada Barbu Delavrancea din București, nr 57, central, în zonă protejată, și face parte din faimoasa parcelare a Clucerului – sau parcelarea Boerescu-Delavrancea, proiect antebelic al arhitectului Ioan D. Trăjănescu. E o zonă cu case construite doar în stil neoromânesc. Miza? Aproape 800 mp de teren în inima Bucureștiului.

CITEȘTE ȘI: Fată de 14 ani, dată dispărută. Poliția cere ajutor

Conform  B365.ro:  “De ani buni, imobilul din strada Delavrancea 47, ZCP 58, parcelarea Clucerului, se degradează treptat. Aflat în spatele Școlii Gimnaziale “Pia Brătianu”, imobilul cu terasă cu coloane reprezentând o interpretare elegantă a tipicului parcelării respective, avea pe fațadă, la intrare, o placă de marmură pe care scria “Aici a locuit scriitorul Mihai Sadoveanu”.

Vila lui Sadoveanu a fost retrocedată în stare bună, apoi distrusă în timp

A fost retrocedată în stare bună în anii ’90, iar după ce mai întâi a dispărut placa memorială, casa s-a degradat treptat și a fost incendiată în trei rânduri, îndeosebi între Crăciun și Revelion. Acoperită cu vegetație spontană, pierzând acoperișul și o parte din planșee, casa rezistă totuși neașteptat de bine intemperiilor și vandalismului la care a fost supusă, păstrând câteva detalii cu adevărat speciale pentru perioada în care a fost construită.

Vila, înainte de a ramăne fără acoperis

Vila, înainte de a rămâne fără acoperiș

În Vila în care s-a mutat familia Sadoveanu când a venit în București, în anii ’30, a locuit Profira Sadoveanu, fiica scriitorului. “Profirița”, cea care i-a fost secretară, corectoare, bibliotecară, umbra devotată a tatălui ei. A locuit în casa de pe strada Delavrancea în anii comunismului cu chirie și a murit în sărăcie în anul 2003, într-un apartament din Berceni. A fost înmormântată la Cimitirul Străulești 2. Clădirea Sadoveanu a fost naționalizată prin Decretul 92 din anul 1950.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “De trei ori au dat foc casei lui Sadoveanu din București. Minunata vilă în stil brâncovenesc nu mai are acoperiș și e scrum pe jumătate

  1. Oare o țară care nu are nici un respect față de propria istorie ce valoare are ? Asta în capitală la cei care spun de alții că sunt provincie!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *