De la anul am putea avea o nouă zi liberă legală

De la anul am putea avea o nouă zi liberă legală

Românii ar putea avea o nouă zi liberă începând de anul viitor dacă Parlamentul va adopta propunerea privind introducerea datei de 6 ianuarie pe lista zilelor de sărbătoare legală, anunță Ziarul Financiar.

Începând cu anul 2023, numărul zilelor libere legale ar urma să crească, după introducerea datei de 6 ianuarie în lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, în cazul în care Camera deputaţilor adoptă propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii.

„Ţinând cont de importanţa sărbătorilor creştine pentru ţara noastră consider că este oportună includerea zilei de 6 ianuarie în cadrul sărbătorilor legale. Această zi are o semnificaţie cu totul aparte pentru cultura şi spiritualitatea românească. Epifania sau Botezul Domnului reprezintă un praznic deosebit ce încheie sărbătorile închinate Naşterii lui Hristos”, scrie în expunerea de motive a propunerii.

„La nivel european, România se situează pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte numărul zilelor libere, astfel că, spre exemplu în 2022, dintre cele 15 sărbători legale, doar 9 se află în timpul săptămânii, cu două în plus faţă de anul trecut. In acest sens. România prezintă foarte puţine sărbători legale faţă de celelalte state europene, fiind depăşită de ţări precum Malta, Slovacia, Spania, Italia sau Austria, aşa cum arată un studiu realizat de către Institutul Eurofound”, mai scrie în expunerea de motive.

Dacă această propunere legislativă va fi adoptată şi va intra în vigoare, numărul zilelor libere legale dintr-un an va creşte de la 15 la 16.

Zilele libere, aşa cum este prevăzut în Codul Muncii, sunt:

· 1 şi 2 ianuarie;

· 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

· Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;

· prima şi a doua zi de Paşti;

· 1 mai;

· 1 iunie;

· prima şi a doua zi de Rusalii;

· Adormirea Maicii Domnului;

· 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

· 1 decembrie;

· prima şi a doua zi de Crăciun;

CITEȘTE ȘI: Angajații unei școli din Timișoara au avut parte de o primire deosebită din partea conducerii

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Camera Deputaţilor şi să fie promulgată de şeful statului, pentru ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial, conform Mediafax.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *