Dacă nu ar fi de râs, ar fi de plâns… Comisie mixtă împotriva oilor și a ciobanilor. Primăria Timișoara combate pășunatul urban

Dacă nu ar fi de râs, ar fi de plâns... Comisie mixtă împotriva oilor și a ciobanilor. Primăria Timișoara combate pășunatul urban

Dacă nu ar fi de râs, ar fi de plâns. Primăria Timișoara a sesizat faptul că în zona în care se efectuează lucrări de plantare pentru completarea centurii verzi a orașului, pe domeniul public al municipiului, se practică activități ilegale de pășunat, cu încălcarea normelor de siguranță igienico-sanitare, de mediu și veterinare.

Sub deviza “Protejăm perdeaua forestieră a Timișoarei”, la solicitarea Primăriei Municipiului Timișoara, a fost constituită, prin Ordinul Prefectului numărul 167/16.03.2023, Comisia mixtă de verificare a pășunatului ilegal în zona Ovidiu Balea, pe amplasamentul perdelei forestiere a municipiului Timișoara. Din comisia mixtă fac parte reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției Silvice, Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratului de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Poliției Locale, transmite Serviciul Comunicare al primăriei.

Inițial, pentru a constata cum distrug oile perdeaua forestieră au intrat în scenă polițiștii locali. Nefiind extrem de antrenați pe această problematică, ei au apelat și la celelalte structuri de forță. Poliția locală a efectuat acțiuni de control și a aplicat sancțiuni contravenționale.

“Problematica este, însă, una mai complexă, și vizează aspecte care intră în competența mai multor instituții. De aceea, a fost convocată această structură interinstituțională, pentru remedierea situației într-un mod unitar și eficient. În urma deplasării la fața locului, s-a constatat faptul că pe domeniul public există turme de oi, pentru care supraveghetorii acestora nu au putut prezenta autorizația de pășunat. De asemenea, multe dintre aceste animale sunt neînregistrate, încălcând, astfel, normele sanitar-veterinare. În aceeași zonă, există și construcții improvizate și acumulări de deșeuri. Reprezentanții instituțiilor au consemnat neregulile identificate la fața locului, fiecare pe domeniul propriu de competență”, au mai declarat reprezentanții administrației timișorene.

Cât privește autorii morali – ciobanii și complicii – adică oile, sub vina comună a păscutului neuatorizat, lucrurile sunt mai complicate. Nu știm prin ce metode specifice au fost identificați ciobanii, dar este cert că ei reprezintă un pericol pentru mediul înconjurător și pentru microclimatul zonei. Ca atare, ei vor fi chemați la Direcția Sanitar Veterinară pentru verificarea documentelor. După care, Primăria Timișoara îi va fugări pe ciobani, cu tot cu turmele de mioare, de pe tarlalele pe care le folosesc ilegal pentru pășunat.

CITEȘTE ȘI: Bannere abandonate și focar de infecție în pasajul de la Opera timişoreană. Capitala Culturală a încremenit în faza de deschidere (video)

“Deoarece proprietarii turmelor de animale nu au fost prezenți în teren la momentul efectuării controlului, au fost convocați la sediul DSVSA în cel mai scurt timp, pentru verificarea documentelor sanitar-veterinare. În baza constatărilor efectuate și a concluziilor controlului, Primăria Timișoara va iniția demersurile necesare pentru eliberarea domeniului public ocupat ilegal. Prezența turmelor de animale pe acest amplasament, pe lângă aspectele de nerespectare a legalității și normelor de igienă și mediu, reprezintă un pericol și pentru puieții de arbori plantați în completarea perdelei forestiere”, au mai spus reprezentanții Primăriei Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Dacă nu ar fi de râs, ar fi de plâns… Comisie mixtă împotriva oilor și a ciobanilor. Primăria Timișoara combate pășunatul urban

  1. Vedeți că e cam invers, „dacă nu ar fi de plâns , ar fi de râs”. Expresia dacă nu ar fi de râs ar fi de plâns este cam trasă de păr. În rest de plâns este că ni se pare că regulile sunt doar pentru a fi încălcate, iar de râs ar fi că facem aceleași lucruri dar așteptăm rezultate diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *