Cutremure în Turcia și Siria: Bilanțul negru a ajuns la aproape 8.000 de decese și peste 39.000 de răniți. Drumul către singurul coridor umanitar între cele două țări, avariat

Cutremure în Turcia şi Siria: Bilanţul dezastrului a depăşit 23.000 de morţi. Sute de trupuri sunt întinse direct pe străzi, fiecare loc liber se transformă în cimitir

Cutremure în Turcia și Siria: Bilanțul negru a ajuns la aproape 8.000 de decese și peste 39.000 de răniți. Drumul către singurul coridor umanitar între cele două țări, avariat

Bilanţul încă provizoriu al victimelor cutremurelor devastatoare care a lovit Turcia şi Siria a crescut la cel puţin 7.926 de morţi, transmite CNN. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgenţă pentru o perioadă de cel puțin trei luni în provinciile afectate de seism, scrie observatornews.ro.

Cel puţin 16.139 de echipe lucrează la operaţiunile de căutare şi salvare, la care se vor adăuga şi alte echipe internaţionale, a precizat Oktay.

CITEȘTE ȘI: Cu mătura pentru apărarea calității aerului

Totodată, ONU a transmis că drumul care duce la singurul coridor de ajutor umanitar între Turcia şi Siria a fost avariat de cutremurul de luni, îngreunând eforturile de ajutorare. Bab al-Hawa este singurul coridor de ajutor umanitar aprobat de ONU între Siria şi Turcia.

În ianuarie, Guterres a descris punctul de trecere terestră ca fiind o „linie de salvare indispensabilă”, după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat pentru reînnoirea mecanismului transfrontalier cu o zi înainte ca acesta să expire.

Catastrofă umanitară în Siria

Vremea extremă îngreunează eforturile de salvare. Replicile sunt, de asemenea, un potențial pericol. Mii de clădiri s-au prăbușit în cele două țări, iar organizațiile umanitare avertizează cu privire la repercusiuni catastrofale în nord-vestul Siriei, unde milioane de persoane vulnerabile și strămutate se bazau deja pe sprijin umanitar. Imaginile din satelit arată amploarea pagubelor în orașele turcești Islahiye și Nurdagi, lângă epicentrul cutremurului.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că până la 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de cutremur. Situația este deosebit de gravă în Siria, unde ONU spune că aproape 70% din populație avea nevoie de asistență umanitară înainte de cutremur – o problemă care a fost agravată de noua tragedie.

Pagubele au cauzat o întrerupere temporară a ajutorului transfrontalier al ONU în Siria. Între timp, spitalele din țara lovită de război sunt „absolut supraaglomerate”, a declarat reprezentantul UNICEF la Alep.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *