Cu mătura pentru apărarea calității aerului

Cu mătura pentru apărarea calității aerului

Cu mătura pentru apărarea calității aerului

Menținerea – și nu, eventual, îmbunătățirea – calității actuale a aerului din județul Timiș este obiectivul administrației județene, asumat printr-o recentă hotărâre a plenului Consiliului Județean Timiș.

Acest lucru nu trebuie să surprindă, întrucât, la scara județului și a celor mai multe dintre intravilanele localităților din cuprinsul acestuia, natura continuă să facă regulile cel puțin în materie de calitate a atmosferei respirabile.

De altfel, măsurile propuse în acest scop au în vedere reducerea noxelor generate de activitate umană în principalele centre urbane: prin transportul rutier mai ales, dar și prin încălzirea locuințelor.

Printre acțiunile avute în vedere se numără reabilitarea și, după caz, extinderea unei mari părți a rețelei de transport electric (tramvai și troleibuz) din Timișoara, înnoirea parcului de vehicule, îmbunătățirea calității arterelor rutiere intravilane (deopotrivă în municipiile timișene și într-un mare număr de localități mici), reabilitarea unor tronsoane de drumuri publice și poduri din județ, amenajarea unor piste de biciclete ș.a.m.d., respectiv, anveloparea termică a unor clădiri din Timișoara, Deta, Fibiș, Giarmata, Liebling și Pișchia, nu în ultimul rând crearea unor perdele forestiere la Deta, Topolovățu Mare și Liebling și… măturarea mai frecventă a unui număr de aproape 1.500 de străzi din Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Doar un sfert dintre români sunt asigurați obligatoriu împotriva cutremurelor, deși este ieftin și riscă și amenzi. Timișul, printre județele cu cele mai multe locuințe asigurate

Nu toate soluțiile propuse par a fi realizabile. Spre exemplu, lăudabila intenție de amenajare a unei piste de biciclete pe strada Rosada din Lugoj, o arteră îngustă folosită și de transportul local cu autobuze, pe care au loc frecvent ambuteiaje și care se află în mijlocul unei zone urbane cu foarte puține posibilități de parcare/ocolire va constitui, indubitabil, o provocare de prin rang.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *