Cum să calci materialele și care sunt cel mai dificil de călcat

Cum să calci materialele și care sunt cel mai dificil de călcat

Călcatul hainelor este o activitate plăcută doar pentru un număr redus de persoane. Tocmai această reputație a sa a determinat oamenii să găsească modalități mult mai simple și mai rapide de a călca hainele. Un lucru este cert, nici o haină nu arată bine cu cute și încrețituri și trebuie să acordăm timp și acestei activități.

Ceea ce trebuie să știți înainte de a începe să călcați este că fiecare material este diferit și fiecare vine cu instrucțiuni proprii pentru spălare și călcare. Cu timpul veți putea să vă dați seama de fiecare material în parte fără a mai fi nevoie să citiți eticheta. Iată, mai jos, care sunt materialele și cum se calcă acestea.

Bumbacul

Bumbacul este unul dintre cele mai comune materiale din lume. Este utilizat la scară largă pentru o varietate de piese vestimentare. Are tendința să se șifoneze și să facă cute, în special dacă este vorba despre cămăși. Există și materiale din bumbac special fabricate pentru a fi mai puțin sensibile la șifonare. La categoria bumbac intră și denimul, muselina și alte materiale de acest gen. Bumbacul este bine să fie călcat la temperaturi mari pe o masă de călcat și este recomandat ca materialul să fie jilav sau să se folosească aburi sau spray cu apă. Se calcă destul de ușor și nu este un material foarte pretențios.

Mătase

Mătasea este un material foarte fin, poate chiar cel mai fin și delicat material. Acest lucru ne-ar putea face să ne temem să îl călcăm sau să considerăm că nu este necesar. Cu toate acestea, mătasea poate fi călcată și chiar și trebuie. Mătasea trebuie tot timpul spălată la mână sau la un program de rufe delicate. Se calcă absolut mereu pe dos pe masa de călcat și se folosește o temperatură medie spre mică. De obicei, pe fiecare fier de călcat există un simbol pentru mătase la temperatură.

Lână

Toate materialele de tipul lânii se calcă la temperatură medie spre mare cu o cârpă pe deasupra. Aceasta va proteja fibrele materialului, iar tu vei obține un pulover sau o pereche de pantaloni foarte bine călcate. În anumite situații puteți utiliza și abur. De asemenea, este recomandat să le călcați pe dos.

In

Inul este un material natural plăcut, perfect pentru a fi purtat vara. Singurul lucru este că este puțin tare și predispus la cute sau pliuri. Este bine atunci când călcați in să folosiți o temperatură ridicată și puteți chiar să utilizați abur sau spray cu apă din abundență pentru a elimina cât mai bine țesătura. Dacă este o piesă de îmbrăcăminte într-o culoare deschisă, calc-o și pe dos și pe față pentru a îi reda strălucirea, cât este puțin jilavă. În cazul inului mai închis la culoare, calcă doar pe dos.

Masă de călcat – oferte EMAG

Polyester, Nylon, Rayon

Aceste materiale sunt sintetice și trebuie să acordăm o grijă mai mare temperaturii cu care călcăm. Este mai bine să optăm pentru o temperatură medie pentru a nu risca să topim materialul. Pentru a evita o strălucire nedorită, calcă-le mereu pe dos sau cu o temperatură mică. Cu cât temperatura este mai mare cu atât trebuie să treceți de mai puține ori cu fierul de călcat, pentru că riscați să topiți materialul.

Catifea sau materiale tip catifea

Și acest material este delicat și trebuie neapărat călcat pe dos și cu cât mai puțină presiune posibil. La fel ca în cazul mătasei și a lânei, se recomandă utilizarea unei bucăți de material de bumbac pe deasupra atunci când călcați o piesă vestimentară din catifea.

Polar

Un material specific echipamentelor de sporturi de iarnă, polarul este apreciat pentru proprietățile sale. Recomandările sunt să nu călcați niciodată acest material întrucât căldura l-ar putea afecta și ar putea distruge îmbrăcămintea. Dacă doriți să nu aibă cute, după ce spălați, agățați de un umeraș haina și lăsați-o la uscat cât este necesar.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *