Cum s-a trezit un bărbat din vestul țării cu dosar penal după ce s-a clătit cu apă de gură Listerine. Deşi găsit cu alcoolemie „0” în sânge, tânărul aşteaptă de 5 săptămâni să-şi recapete permisul

alcoltest

Păţanie mai puţin obişnuită a unui tânăr orădean care, luna trecută, s-a ales cu dosar penal pentru alcool la volan, după ce s-a clătit cu apă de gură Listerine. Deşi cele două analize de sânge au indicat o alcoolemie „0″, adică nu pusese picătură de alcool în gură, persmisul de conducere i-a fost „sechestrat” mai bine de 5 săptămâni.

„Mergeam la serviciu, dimineaţa la 7, şi înainte să ies din casă m-am clătit cu apă de gură Listerine”, a povestit Alex Stîngu pentru BIHOREANUL.

Cinci minute mai târziu, la volanul maşinii fiind, l-a oprit un echipaj al Poliţiei Rutiere, iar unul dintre agenţi l-a pus să sufle şi în etilotest, aparatul indicând o alcoolemie de 0,52 în aerul expirat, adică peste 0,4 mg/litru alcool pur în aerul expirat, limita peste care constituie infracţiune.

Ca atare, Stîngu s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, iar permisul de conducere i-a fost reţinut.

Tânărul a fost dus, tot atunci, şi la analize de sânge, care, însă, au indicat la ambele probe zero, adică faptul că nu băuse.

„Deşi mi s-a spus că îmi va fi restituit în momentul în care vor veni rezultatele probelor, nu l-am primit nici acum, după mai bine de 5 săptămâni”, a spus Stîngu.

Cert este că, vineri, la scurt timp BIHOREANUL a solicitat explicaţii despre caz Poliţiei Bihor, tânărul şofer a primit pe mail ordonanţa de clasare a dosarului penal deschis pe numele lui şi un ofiţer l-a sunat să se prezinte, sâmbătă, la sediul unităţii ca să lase documentul pentru ca luni să-i poată returna permisul „sechestrat”.

De ce nu s-a mișcat nimic până acum? În asemenea cazuri, permisele de conducere se restituie de polițistul rutier abia după ordonanța de clasare emisă de procurori. Sursele BIHOREANULUI spun că dosarul a zăcut, pur și simplu, într-un sertar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, ordonanța de clasare fiind emisă abia după întrebările jurnaliștilor.

“E ireal cum autoritățile acționează în cazuri de acest gen. Oamenii trebuie să ştie că pot păţi astfel de lucruri”, zice orădeanul.

Nu este, însă, singurul păţit. BIHOREANUL a prezentat, recent, cazul unui şofer care a fost amendat pentru că aparatul a indicat o alcoolemie de 0,05 în aer, deşi mâncase doar câteva bomboane cu lichior.

Problema este că în România nu există nicio procedură care să permită soluţionarea unor astfel de probleme, păţiţii fiind „vârâţi” în aceeaşi oală cu şoferii prinşi băuţi la volan, după cum a explicat avocatul Ionuţ Iştoc, care a sesizat problema Curţii Constituţionale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *