Cum poți plăti sănătatea doar când ai nevoie de medic

medici szeged

Au sau n-au venituri, cu plata contribuției de sănătate românii tot sunt datori, Ministerul Finanțelor lăsându-le celor din urmă posibilitatea de a opta între două modalități de achitare a sumelor respective.

Concret, persoanele care nu realizează venituri vor avea de ales între plata lunară a CASS, situaţie în care vor avea de achitat peste 700 de lei pe an, şi o plată care va fi efectuată doar în momentul în care vor accesa serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate, situație în care vor scoate din buzunar mai mult de 400 de lei.

Variantele sunt incluse într-un proiect de act normativ publicat lansat în dezbatere publică. În cazul în care proiectul va fi primi undă verde, Codul fiscal va trebui încă o dată modificat, cu toate că de la intrarea sa în vigoare n-au trecut nici măcar patru luni.

Dacă nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei, cei care nu realizează venituri vor avea de achitat, în cazul în care aleg varianta plății lunare, un CASS în valoare de 5,5 la sută din salariul minim brut pe economie pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu cea în care se depune declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri.

Cum în momentul de față valoarea salariului minim brut este de 1.050 de lei, reiese că aceste persoane vor avea de plătit 57,75 lei pe lună. Ce-i drept, asta până la 1 mai, căci de la această dată salariul minim va crește la 1.150 de lei, cuantumul contribuției datorate mărindu-se și el la 68,75 de lei.

O aritmetică simplă relevă că, pe perioada întregului an, aceste persoane vor datora 781 de lei (231 de lei aferenți primelor patru luni din 2016, la care se adaugă alți 550 de lei datorați pentru lunile mai-decembrie). În varianta actuală a Codului fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie, plata CASS trebuie efectuată trimestrial, până în data de 25 a fiecărei luni din trimestru.

Cea de a doua opțiune vizează posibilitatea achitării CASS doar la nevoie. Cu alte cuvinte, persoanele fizice care vor apela la spitalizare sau la alte servicii medicale care nu sunt gratuite vor putea plăti contribuția doar când… e musai, adică atunci când aceste servicii le sunt necesare. În această situație, CASS datorat se va calcula, conform proiectului, aplicând cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de şapte ori salariul minim brut pe ţară. Desigur, și aici se iau în considerare cele două valori amintite mai sus (înainte și după 1 mai), rezultând un total de 404, respectiv de 481,25 lei pe care vor trebui să îi achite persoanele fizice care aleg să plătească doar când vor avea nevoie de doctor.

De reținut că proiectul de act normativ lansat de Ministerul Finanţelor clarifică şi situaţia persoanelor fizice fără venituri pentru care, până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență amintite, au fost emise decizii de impunere. Astfel, cei aflaţi în această situaţie vor putea depune la organul fiscal competent o cerere pentru desființarea deciziei începând cu luna următoare celei în care se depune cererea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *