Ai luat amendă la circulaţie în străinătate? Nu mai poţi scăpa de plata ei!

amenda 1

Ați gonit cu mașina peste limita legală, ați trecut pe roșu sau nu v-ați montat centura de siguranță? Chiar dacă aceste contravenții au fost comise pe o stradă sau o șosea din străinătate și nici un polițist nu v-a cerut socoteală la acel moment, de amendă tot nu scăpați, aceasta urmând să vă fie trimisă la adresa de domiciliu.

Încă patru țări europene au fost adăugate pe lista statelor prevăzute în legea ce permite identificarea şi sancţionarea şoferilor care încalcă regulile de circulaţie în străinătate, modificarea făcând obiectul unui proiect adoptat, ca for decizional, de Camera Deputaților.

Concret, documentul mai are nevoie doar de semnătura președintelui Klaus Iohannis pentru ca Legea nr. 5/2014 să includă aplicarea schimbului de informații privind șoferii și pentru Marea Britanie, Irlanda, Danemarca și Elveția.

Primele trei țări menționate trebuie să se conformeze cel târziu până în primăvara anului 2017 la sistemul de schimb al informaţiilor pentru amendarea şoferilor străini, deoarece acestea au fost exceptate iniţial de la aplicarea regulilor.

În ceea ce priveşte Elveţia, reprezentanţii MAI au precizat, în expunerea de motive a proiectului de lege, că au în vedere o viitoare includere a acestui stat în sistemul schimbului de informaţii.

Aşadar, după ce Regatul Unit, Irlanda şi Danemarca vor transpune în propria legislaţie prevederile directivei europene, şoferii români care circulă cu maşina pe teritoriul lor şi încalcă regulile rutiere vor primi amenzile la adresa de domiciliu.

Pe de altă parte, proiectul de lege prevede că autorităţile române nu vor mai trimite amenzile la domiciliu atunci când nu primesc răspuns – după una sau mai multe încercări – şi nici atunci când datele din sistem n-au permis, la o solicitare anterioară, contactarea şoferilor.

În aceste situaţii, datele obţinute de autorităţi despre şoferi vor fi şterse. În prezent, legislaţia autohtonă în vigoare permite sancţionarea conducătorilor de vehicule, atunci când circulă în afara ţării, pentru opt contravenţii principale, după cum urmează: excesul de viteză; nefolosirea centurii de siguranţă; nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului; conducerea sub influenţa alcoolului; conducerea sub influenţa stupefiantelor; nefolosirea căştii de protecţie (în cazul motocicliştilor); folosirea unei benzi interzise; folosirea ilegală a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare în timpul conducerii (exceptând situaţiile în care sunt utilizate dispozitivele de tip „hands free“/„mâini libere).

Desigur, amenzile pe care le primesc şoferii sunt cele aplicabile în statul în care aceştia au săvârşit contravenţiile.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Ai luat amendă la circulaţie în străinătate? Nu mai poţi scăpa de plata ei!

  1. Se vede ca unii cunosc limba romana precum … chineza. Ziaristul afirma ” ati trecut pe rosu sau nu v-ati montat centura de siguranta”. Intre a MONTA centura de siguranta si a UTILIZA centura este o mare diferenta! Montarea presupune efectuarea unor operatii tehnologice in fabrica producatoare a masinii iar folosirea curenta este cu totul altceva! Daca nu putem face diferenta intre constructie si utilizare mai bine ne lasam de meserie pentru ca altfel maine vom afla din ziar ca gospodina Eufrosina va fabrica masina de spalat, aspiratorul sau mixerul… in apartamentul din bloc.

  2. Chestia e ca afara sunt POLITISTI, nu MILITIENI! Cand o sa-i vedeti la pescuit, cu radare pe contrasens printre masini parcate sau prin boscheti ascunsi atunci vorbim! Nu uitati cazul cu militianul de pe „AUTOSTRADA” Arad-Timisoara care sare in fata masinii pentru a-l opri pe sofer … le nemtalai nu vezi kkturi d-astea – aia te someaza civilizat din mers si te invita la fel de civilizat intr-un Peco sau parcare … am patit-o d-aia vorbesc – si culmea – desi depasisem viteza pe o zona cu restrictie cu mai mult de 40km/h (!!!) – mi s-a atras atentia asupra acestui aspect (dupa verificare) si probabil datorita faptului ca nu mai aveam abateri m-a lasat sa plec … DOAR CU „MUSTRARE” VERBALA!!! APOI AM RESPECTAT RESTRICTIILE!

  3. Buna ziua.Stie cineva in legatura cu amenzile primite in Elvetia avand masina cu numere de zoll si primind si recomandata acasa sa se completeze datele cu persoana ce conducea masina ce se poate intampla daca nu trimiti nimic?Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *