Piața Sfântu Gheorghe, aproape finalizată. Vezi cum arată

Piata Sfantu Gheorghe 2

După mutarea statuii Sfântului Gheorghe dintr-o parte în cealaltă a liniilor de tramvai, la piața cu același nume pare să nu mai fie atât de mult de lucru. Cu toate că soclul statuii a ieșit cam „șifonat” în urma trambalărilor repetate, monumentul urmează să fie încadrat în noua arhitectură a pieței, fiind amplasat chiar între vestigiile arheologice proaspăt trecute prin operațiunea de conservare.

“Ştiam că pe teritoriul acestei pieţe, în momentul în care urma să excavăm zona pe care am propus-o – în ideea de a realiza un amfiteatru pentru organizarea unor evenimente, să spunem cu caracter artistic – există conturul bisericii iezuite, dar nu ştiam dacă structura a fost păstrată în întregime sau a fost demolată. S-au descoperit zidurile bisericii, iar alături de ele altele, ce făceau parte dintr-o construcție anterioară bisericii – moscheea, dar și o serie de alte edificii din perioada medievală – construcții de lemn și un cimitir. În urma consultărilor avute cu domnul profesor Drașovean și cu Primăria Timișoara, am ajuns la concluzia că dintre lucrurile descoperite merită să fie păstrate și integrate în amenajarea ce urmează să fie făcută doar zidurile bisericii iezuite și fragmentele descoperite ale vechii moschei. Integrarea zidurilor se face prin modificarea accesului în zona scufundată. Am reorientat treptele de acces la zona cea mai de jos a amfiteatrului, acestea coborând pe lângă zidul bisericii. Am și reamplasat statuia Sfântului Gheorghe în zona bisericii, descoperită cu ocazia săpăturilor. Este o incintă aproximativ pătrată – trei pe trei – am considerat că monumentul s-ar integra bine. Totodată, aşezându-l aşa, îl orientăm spre sud-vest şi poate fi pus mai bine în valoare”, a explicat Radu Mihăilescu, arhitectul care a întocmit proiectul inițial de reabilitare a pieței și a introdus ulterior vestigiile în peisaj.

Cu toate că termenul de finalizare a pieței poate ajunge până la data de 30 iunie a acestui an, este foarte posibil ca lucrarea să fie terminată mult mai devreme, pentru că mai sunt de pus la punct doar unele detalii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Piața Sfântu Gheorghe, aproape finalizată. Vezi cum arată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *