Cum își vor primi banii înapoi românii care au plătit amenzi pentru necompletarea PLF. Ce se întâmplă dacă au datorii la Fisc

Românii amendați pentru necompletarea formularului digital la intrarea în țară pot recupera banii. Cum trebuie procedat

Cum își vor primi banii înapoi românii care au plătit amenzi pentru necompletarea PLF. Ce se întâmplă dacă au datorii la Fisc.

Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică procedura prin care românii care au plătit amenzi din cauza necompletării formularului PLF până își vor putea primi banii înapoi.

Potrivit avocatnet.ro, prin Legea 257/2022, s-a stabilit că amenzile pentru necompletarea formularului PLF și neplătite încă se anulează și se scad din evidențele organelor de executare, iar sumele deja plătite pentru aceste amenzi vor putea fi recuperate de către cei sancționați.

CITEȘTE ȘI: Tragedie în vestul țării. O fetiță de 10 ani și tatăl ei au murit într-un groaznic accident. Sora geamănă a copilei care a murit este în stare critică la spital

Prin proiectul de ordin pus joi în dezbatere, autoritățile stabilesc procedura ce va trebui urmată pentru recuperarea amenzile plătite deja în legătură cu formularul PLF. Pentru a se putea aplica actul normativ va trebui semnat de ministru și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Actul normativ prevede că se vor putea recupera doar amenzile plătite până la intrarea în vigoare a Legii 257/2022, adică până în data de 30 iulie 2022.

Cum se completează cererea de restituite a banilor plătiți pe amendă

Pentru a putea recupera banii plătiți, cei interesați vor trebui să transmită organului fiscal local, în cel mult 90 zile de la data intrării în vigoare a acestei proceduri, o cerere de restituire. Cererea se va putea depune direct la Fisc, în format tipărit, sau va putea fi transmis prin mijloace electronice.

Cererea de restituire va trebui să fie însoţită atât de copii ale documentelor de plată, cât și o copie a actului de identitate ale plătitorului/ solicitantului şi va trebui să cuprindă următoarele informații:

numele și prenumele solicitantului;

codul numeric personal;

domiciliul solicitantului;

suma şi natura creanţei solicitate la restituire;

codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;

banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei;

motivul pentru care se solicită restituirea sumei, temeiul legal al solicitării şi documente justificative.

Ce se întâmplă dacă solicitantul are restanțe la plata taxelor și impozitelor

În mod normal Fiscul va vira banii în termen de 90 de zile. Dacă Fiscul consideră că mai are nevoie de anumite documente relevante soluţionării cererii, va cere, în scris, solicitantului prezentarea acestora, iar termenul de restituire se va prelungi

După primirea documentaţiei complete, Fiscul va verifica dacă solicitantul are restanțe la plata taxelor și impozitelor, sumele solicitate urmând să fie restituite doar după efectuarea compensării acestor obligaţii bugetare restante.

În cazul în care suma ce trebuie restituită este mai mică decât obligaţiile restante ale solicitantului, se vor acoperi integral restanțele și, practic, solicitantul nu va mai primi niciun ban.

Formularul PLF s-a aplicat în țara noastră între decembrie 2021 și martie 2022, iar amenzile pentru necompletarea lui la intrarea în țară erau de până la 3.000 de lei.

alba24

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *