
Cât ar putea veni factura la energie în funcţie de câte grade sunt setate în locuinţă
Consumul de gaz metan creşte pe măsură ce temperaturile scad. Ca să încălzeşti la 22 de grade Celsius un apartament de 80 de metri pătraţi când afară sunt zero grade, consumi 76 de kWh. La minus 15 grade Celsius, consumul urcă la 106 kWh, iar factura ajunge de la 700 la aproape 1.000 de lei. Cine vrea mai multă căldură plăteşte şi mai mult, scrie observatornews.ro.
Fiecare grad în plus pe care îl setăm la termostat înseamnă automat o creştere a consumului de gaze naturale. Tot ceea ce este peste 19 grade Celsius, înseamnă o creştere a consumului cu aproximativ 10 peocente. Dacă am ţine termostatul pe o temperatură de 25 de grade, asta înseamnă automat o creştere a consumului cu aproximativ 60%.
Procentul diferă în funcţie de izolaţia termică a locuinţei şi de eficienţa centralei. Temperatura mai redusă înseamnă economie. La fel, şi dacă închidem caloriferele din camerele în care nu stăm. Am putea face economie la factura de gaze şi dacă lăsăm centrala în permanenţă pornită, chiar şi când nu suntem acasă. Dacă o oprim iar mai apoi o repornim, asta duce automat la un consum mai mare de gaze naturale.
CITEȘTE ȘI: Programul Rabla pentru tractoare va deveni operațional până la finalul lunii martie
Gerul care se anunţă va aduce la un consum record de gaz. „În luna februarie anul acesta, temperaturile sunt mai scăzute, cu o medie zilnică cu 8 grade mai puţin faţă de luna februarie a anului trecut. E şi normal când e frig şi ger afară să consume gaz mai mult”, a declarat Ion Sterian, director Transgaz, citat de observatornews.ro.