Cum evităm creșterea în greutate în Postul Paștelui. Sfaturile medicilor din cadrul Spitalului CF Timișoara

Cum evităm creșterea în greutate în Postul Paștelui. Sfaturile medicilor din cadrul Spitalului CF Timișoara

Cum evităm creșterea în greutate în Postul Paștelui. Sfaturile medicilor din cadrul Spitalului CF Timișoara

Postul Paștelui sau Postul Mare reprezintă atât o perioada de curățenie sufletească, cât și de schimbare a alimentației.

Durează 40 de zile, fiind cel mai lung și aspru dintre posturi. Mâncarea de Post, deși, în principal, are o semnificație spirituală, poate ajuta și la scăderea greutății corporale, scăderea tensiunii arteriale, dar și la ameliorarea digestiei.

De asemenea, poate crește nivelul de energie a organismului și contribuie și la îmbunătățirea stării de spirit.

În timpul postului, nu se consumă deloc carne, ouă, lapte, brânzeturi. Practic, postul este o dietă vegetariană. Există două zile de dezlegare la peste și acestea sunt: Bună Vestire (25 martie) și Floriile (17 aprilie).

„Mâncarea de post va fi bazată, în principal, pe fructe (1-2 căni pe zi), legume (2-3 căni pe zi), proteine vegetale (aprox 85 g pe zi) și grăsimi sănătoase (aprox 30 g pe zi).

Astfel, putem consumă: fructe de orice fel, cereale (tărâțe, grâu, ovăz), ciuperci, mazăre, năut, linte, fasole, morcovi, roșii, vinete, dovlecei, țelină, spanac, salată verde, leurdă, rucola, broccoli, conopidă, soia, tofu, avocado, nuci, alune, migdale, fistic, ulei de măsline și de floarea soarelui.

CITEȘTE ȘI: “Duplexul” cu… opt apartamente pentru care Nicolae Robu este cercetat de DNA Timișoara, în curs de demolare parțială

Pentru a evita îngrășarea, nu trebuie să exagerăm cu consumul de carbohidrați: pâine, cartofi, orez alb, paște, cereale, produse din zahăr rafinat (deserturi, sucuri).

La finalul perioadei, trecerea de la mâncarea de post la alimentația obișnuită ar fi bine să se facă după o zi de evitare a proteinelor animale.

Să nu uităm, însă, și de posibilele deficite ce pot să apară pe parcursul acestei perioade restrictive: vitamine din grupul B, vitamina D, aminoacizi esențiali, fier, calciu, zinc.

Putem evita aceste riscuri diversificând alimentele consumate, prin alegerea unor suplimente sau alimente bogate în B12, calciu, zinc, și prin expunerea a minim 15 minute la soare, de 2-3 ori pe săptămână”, spune dr. Cristina Ilie, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul CF Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *