Cum e corect să alegem ghiozdanul pentru copii?

Peste o lună va începe anul școlar. Toți părinții (mai ales cei ai căror copii merg pentru prima data la școală), în goana mare, vor să-și pregătească cât mai bine odraslele pentru acest eveniment. De cele mai multe ori, părinții nu-și pun întrebarea: care ghiozdan este mai potrivit pentru copilul meu?

Cum e corect să selectăm acest atribut școlăresc, luând în considerare că elevii sunt nevoiți să ducă în spate ”un munte” de cărți, care poate avea o influență negativă asupra ținutei?

Magazinele ne propun un sortiment destul de variat de ghiozdane, care se deosebesc după formă, culori sau personajele imprimate. După volumul interior, ghiozdanele se divizează în mini, midi și maxi. Care dintre ele, totuși, sunt cele mai potrivite?

Specialiștii ortopezi recomandă copiilor ce merg în clasa pregătitoare să nu poarte ghiozdane. Ideal ar fi ca acești copii să-și lase lucrurile la școală, în niște dulăpioare special amenajate. Din păcate acest lucru este practic imposibil pentru țara noastră, de aceea trebuie să fim conștienți de alegerea făcută.

Criteriile principale de care trebuie ținut cont atunci când alegem un ghiozdan sunt greutatea și dimensiunile. Conform recomandărilor sanitaro-igienice, un ghiozdan trebuie să cântărească până la un kilogram, iar sarcina totală (cu încărcătură) nu trebuie să depășească circa zece la sută din greutatea copilului.

Astfel, pentru un copil de clasele I-III aceste valori nu trebuie să depășească 3,5 kilograme, iar pentru copiii din clasele V-VII, în medie, cinci kilograme. Motivul este simplu și rezultă din particularitățile de dezvoltare a copilului. Astfel, la vârsta de șase-opt ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, ulterior modelându-se în raport cu mai mulți factori.

Dimensiunile ghiozdanului trebuie să corespundă limitelor anatomice ale trunchiului (segmentele toracic și lombar din cadrul coloanei vertebrale), adică între nivelul umerilor și cel al taliei. Materialul din care este confecționat ghiozdanul trebuie să fie ușor (vinil, naylon).

Țesăturile ghiozdanelor moderne au o serie de avantaje: în afară de faptul că prezintă o greutate redusă și rezistență sporită, sunt impermeabile, ceea ce permite exploatarea ghiozdanului în condițiile climaterice ale țării noastre.

În scop de securitate, ghiozdanul trebuie să aibă fâșii luminiscente, reflectorizante. Toate lacătele trebuie să funcționeze impecabil, cusăturile să fie fine și rezistente, altfel pot răni copilul.

De asemenea, este necesar ca mânerele să fie rezistente la încărcături. Curelușele trebuie să fie confecționate dintr-un material elastic, să aibă o lățime de cel puțin patru centimetri și să permită reglarea lungimii după înălțimea copilului. Părinții trebuie să întrebe copiii dacă nu le amorțesc mâinile atunci când se întorc de la școală, pentru a exclude compresia arterelor subclavii și a nervilor plexului brahial de către curelușe.

O importanță deosebită pentru menținerea unei ținute corecte o are peretele auxiliar al ghiozdanului. Acesta poate fi ortopedic, adică repetă curburile fiziologice ale coloanei vertebrale, ceea ce micșorează solicitările mecanice axiale prin echilibrarea acestora pe scheletul trunchiului.

Peretele auxiliar trebuie să fie confecționat din materiale plastice, care nu vor permite deformarea. Unele ghiozdane ortopedice pot avea în peretele auxiliar două plăcuțe din aluminiu sau material plastic, poziționate de-a lungul coloanei vertebrale. La exterior trebuie să fie căptușit cu material poros sau reticular, care nu va favoriza transpirarea abundentă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns