Cu un pas mai aproape de o parcare cu mai multe etaje

Pentru timișorenii care au treburi în zona centrală a orașului, ca și pentru turiștii care vizitează urbea de pe Bega, parcarea autoturismului a devenit un joc de noroc.

O dată cu transformarea celor patru piețe și zece străzi (chiar mai multe) în zonă pietonală s-au desființat, practic, circa 500 de locuri de parcare, astfel că de centru aproape că nu te mai poți apropia dacă te afli la volan.

Din păcate, locurile pierdute nu au fost înlocuite decât cu restricții, fără nici o soluție practică. Tentativa Primăriei Timișoara de a construi o parcare multietajată în spatele magazinului Bega s-a confruntat, într-o primă fază, cu lipsa investitorilor, iar în cea de-a doua, cu un proces, întrucât terenul a fost primit în proprietate, cu parafă de la guvern, de o firmă privată.

Gata de schimb cu Universitatea de Vest

O idee vehiculată de mai mulți ani pentru construirea unei parcări cu mai multe niveluri este cea a amplasării acesteia pe locul vechii popote a unității militare de la intersecția străzilor Oituz și Popa Șapcă. Clădirea se află, la ora actuală, în proprietatea Universității de Vest, dar este foarte părăginită și a devenit adăpost ocazional pentru boschetari. Primarul Nicolae Robu a reînviat, ieri, subiectul, explicând că a fost finalizată documentația de evaluare, iar discuțiile cu universitatea pot începe, în vederea unui schimb.
popota (2)

Zece etaje de parcare

„Îi vom invita să poarte o discuție preliminară, pentru a găsi o formulă de schimb de proprietăți, în așa fel încât să intrăm în posesia clădirii și a terenului. Va fi o parcare cu 10-11 etaje, care va respecta regimul de înălțime din zonă, vizavi există un bloc cu 10 etaje.

Desigur, dacă investitorul va dori, nimeni nu-i va interzice să construiască și în subsol, unul sau două niveluri, dar toți specialiștii spun că în subteran costă foarte mult. Experiența parcării din Piața 700 nu a fost una prea reușită, nu ca rezultat, ci în privința bătăii de cap și a costurilor. Știți că am încercat o asemenea construcție în parcarea de la Bega, am avut două tentative și nu s-a prezentat nimeni, am început un proces, pe care l-am câștigat la prima instanță, dar s-a făcut recurs și va mai dura. De aceea, eu văd mai repede fezabilă parcarea de pe Oituz.

Vom căuta prin licitație un investitor, cred că amplasamentul va fi mai atrăgător. Dacă nu va fi nimeni interesat la prima încercare, o vom face pe bani de la bugetul local. Nu mai putem întârzia, pentru că unul dintre lucrurile care îi lipsesc cel mai mult Timișoarei e o parcare în zona centrală, mai ales după închiderea străzilor”, a spus, ieri, primarul Timișoarei.

Liceul CFR, o variantă

După ce atât primăria, cât și universitatea vor avea evaluări ale proprietății, se va putea face un schimb echitabil. Una dintre variantele de interes pentru instituția de învățământ superior ar putea fi campusul Liceului CFR.

Aceasta nu înseamnă, însă, că valorile celor două proprietăți sunt echivalente, astfel că membrii comisiei de negociere vor avea ce discuta, după ce vor fi analizate rapoartele de evaluare întocmite de experți autorizați.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns