Criză de sânge la Timişoara! Pentru ca situaţia să revină la normal ar fi nevoie de circa 100 de donatori pe zi

donare sange 2

Bolnavii au fost uitaţi de sărbători
Pentru ca lucrurile să decurgă fără probleme este nevoie de circa 100 de donatori pe zi

Foarte puţini timişeni trec în aceste zile pragul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timişoara. Sărbătorile Pascale i-au făcut pe majoritatea oamenilor să se gândească la ale lor: să se bucure, să călătorească sau să se odihnească. În tot acest timp, cei mai puţin norocoşi aşteaptă pe patul de spital picături salvatoare de viaţă.

Citeşte şi: Șoferii beți la volan, obligați să muncească la morgă. Experiment șocant pentru a preveni accidentele rutiere

„Începând cu o săptămână înainte de Paşti şi până în prezent am înregistrat un număr foarte redus de donatori. În prezent, situaţia este critică dat fiind faptul că în toate unităţile sanitare din judeţ a fost reluată activitatea. Chirurgii au început să opereze şi e nevoie de sânge. Noi înregistrăm deficit la toate grupele. Pentru ca lucrurile să decurgă fără probleme este nevoie de circa 100 de donatori pe zi”, a declarat Camelia Bichiş, coordonatoarea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timişoara.

Peste 30 de spitale au nevoie de sânge

Pacienţi din peste 30 de unităţi sanitare din judeţul Timiş primesc sânge de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timişoara. În unele cazuri este vorba de tulburări de coagulare, de anemii severe sau de alte afecţiuni care impun transfuzia. Alteori e vorba de pierderi de sânge ca urmare a unor accidente, a unor operaţii sau a unor probleme medicale. Sunt cei care în aceste momente au nevoie vitală de sânge.

Doar jumătate dintre donatori sunt fideli

Într-o zi obişuită, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timişoara donează în jur de 80-100 de persoane. Jumătate dintre acestea sunt donatori fidelizaţi, care vin o dată la două-trei luni. Oamenii spun că în urma donării au mai multe beneficii: o stare de bine a organismului (în special în cazul celor hipertensivi), un set gratuit de analize, o zi (cea a donării) liberă de la serviciu, 50 la sută reducere la un abonament lunar pe mijloacele de transport în comun şi şapte bonuri de masă. „Valoarea tichetelor este de aproximativ 70 de lei. Pentru donatorii fideli oferim un tablou biochimic complet anual, adică mai multe analize faţă de cele uzuale care sunt oferite la o singură donare. Pentru a beneficia însă de un set complet de analize trebuie ca într-un an să fi donat de cel puţin cinci ori în cazul bărbaţilor şi de patru ori în cazul femeilor”, a precizat Camelia Bichiş.

Nouă mii de picături

Cei care vor să .şi ajute semenii aflaţi în suferinţă trebuie să doneze 450 de mililitri de s.nge, adică 9.000 de picături. Organismul unui adult conţine cinci-şase litri de sânge, cantitate ce variază în functie de sex, greutate şi înălţime. „Donatorii trebuie să aibă între 18 şi 62 de ani şi minimum 50 de kilograme femeile, respectiv 65 de kilograme bărbaţii.

Facem un apel la timişeni să vină să doneze. Programul nostru este de luni până vineri, între orele 8 şi 13”, a spus coordonatoarea centrului situat pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1, în apropierea Spitalului Judeţean Timişoara. Este nevoie continuă de sânge din cauza perioadei scăzute de viaţă a componentelor sale. Cu toate acestea, intervalul minim dintre două donări este de două luni.

Selecţie printre donatori

Potrivit specialiştilor, sunt exceptaţi de la actul donării persoanele care suferă de HIV, hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte, etilism cronic şi cancer.

Sunt excluşi temporar cei care suferă de boli infecţioase (gripă, infecţii bacteriene), anemie, dar şi femeile însărcinate şi cele care alăptează. Înainte de donare se recomandă să nu se consume alcool, grăsimi şi dulciuri concentrate, să nu se fumeze cu o oră înainte, să nu fie administrate medicamente, iar starea de igienă personală să fie corespunzătoare. De asemenea, donatorii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Criză de sânge la Timişoara! Pentru ca situaţia să revină la normal ar fi nevoie de circa 100 de donatori pe zi

  1. 50 litri de sange pe zi aveti nevoie?In conditiile in care cereti ferm familiilor cu pacienti in cauza sa aduca donatori?Dar cata plasma,derivate si sange se vinde,in folosul cui?Asta nu se spune?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *