Criză de personal pe piața muncii, în Timiș

job timisoara

O statistică a Manpower Group plasează România pe locul al doilea în lume la criza de personal, după Japonia. Peste 80 la sută dintre angajatori au probleme să-și găsească oameni pregătiți, arată același
studiu.

În județul Timiș, numărul șomerilor este mai mic cu aproape o pătrime față de anul trecut,
iar rata medie anuală a locurilor de muncă vacante în funcție de activitatea economică plasează
industria pe primul loc cu peste 30 de procente, pe ultimul loc situându-se construcțiile cu trei la sută.

La începutul lunii martie, 246 de societăți comerciale anunțau peste 900 de locuri de muncă vacante în Timiș.

”Cel mai profitabil bussines este investiția în forța de muncă. Este mai important să ai un loc de muncă la 18 ani, decât la finalul clasei a VIII-a să aștepți distribuirea computerizată la un liceu, după ce ai obținut o notă sub cinci la Evaluarea Națională”, este mesajul lansat ieri, la Timișoara, de Ion Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, cu ocazia semnării unui protocol de colaborare cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură.

Documentul angajează ambele părți la conlucrare în scopul identificării nevoilor de calificare și formare pentru ca proaspeții absolvenți să fie pregătiți pentru piața muncii.

Prima promoție formată profesional în sistem dual din România va ieși de pe băncile școlii anul viitor.

”Există o singură școală profesională de sine stătătoare în sistem dual la Brașov și sperăm că cea de-a doua va fi în Timișoara. Semnarea astăzi (ieri – n.r.) a protocolului de colaborare va aduce mai multă putere claselor tehnologice”, a spus Florica Chiriță, președinte executiv al Camerei de Comerț,Industrie și Agricultură Timiș.

Potrivit inspectorului școlar general adjunct Francisc Halasz, pentru anul școlar 2019-2020 au fost propuse 17 clase profesionale la șapte unități liceale din Timișoara și Lugoj.

Implementarea învățământul profesional în sistem dual implică colaborarea între mai mulți actori: elevi, școală, companie, autoritatea locală în administrarea căreia se află școala responsabilă pentru formarea teoretică, împreună cu părinții elevilor care, printr-o informare corectă și constantă, vor aprecia acest
fel de învățământ cu șanse multiple de absolvire la orice nivel.

”Cred că cea mai bună și sigură cale de promovare a sistemului de învățământ dual, astfel încât să fie atras un număr cât mai mare de companii, este utilizarea eficientă a infrastructurii sistemului cameral. Cele opt birouri regionale ale autorității ar fi ideal să fie chiar în sediul camerelor de comerț județene. În momentul de față, vorbim de o strategie pe zece ani, pentru ca mediul de afaceri să beneficieze de predictibilitate. Invit camerele de comerț să facă parte dintr-un consiliu consultativ, în care să poată să vină cu propuneri, în scopul creionării unei strategii viabile”, a adăugat Ion Gabriel Bratu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Criză de personal pe piața muncii, în Timiș

  1. buna ziua,,,,da este nevoie de forta de munca in Timisoara ,,,sunt din Timisoara dar de aproape 10 ani afara ,,,in Franta,,, cu ceva vreme in urma ,,,anum trecut am incercat sa ma retrag in tara ,,Timis ,,Timisora sau imprejurimi,,,am depus cateva CV-uri,,,dar fara nici un rezultat ,,am sunat eu la cateva firme care am vazut ca au vizualizat CV-ul meu ,,,si raspunsul lor a fost ,,,Domnu Petcu ,,nu ne putem permte sa va platim ,,sunt sudor ,,,autorizat momentan Veritas,,,111_141(tig +electrod 6g)fost autorizat pe alte inca 3 procedee,,,111( electrod de ISCIR Timisoara),,,135-136 4G(Mig Mag degermanschiLoyd) si autogen tot in Germania,,,nu amm cerut vreun salariu mega,,,macar echvalentul a minim 10 euro pe ora,,,am 48 de ani as putea linistit sa mai lucrez peste 10 ani cu un randament bun,,,dar cum am mai zis ,,,interesul de profit este prea mare ,,si nu isi permit sa plateasca adevarati profesionisti,,,,va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *