Criză de medicamente pentru bolnavii de SIDA

viroze

Aproape jumătate dintre pacienții români care suferă de HIV/SIDA au rămas fără tratament: Probleme majore în ceea ce privește medicamentația, de fapt lipsa acesteia, se înregistrează în județele Botoşani, Mureş, Sibiu, Iaşi şi Cluj.

CITEȘTE ȘI: Remember Cenaclul „Flacăra”, la Timișoara

Situația e la fel de gravă și la Timișoara. Potrivit medicului primar Teodora Moisil, din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” bugetul pentru achiziționarea de medicamente pentru HIV/SIDA acoperă necesarul doar pentru luna septembrie.
premii renasterea septembrie
Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, a precizat că problema e cauzată de întârzierea rectificării bugetare: spitalele nu mai au fonduri pentru a cumpăra tratamentul, care e strict disponibil prin circuit închis, adică prin farmacia unităţilor sanitare.

„Întârzierea rectificării bugetare va deveni o problemă majoră pentru pacienţi. Oamenii ajung în eşec terapeutic, dezvoltă rezistenţă la tratament”, a declarat Iulian Petre, adăugând că sunt scheme de tratament care presupun chiar şi 20 de medicamente, în funcţie de stadiul bolii pacientului.

Aproape de colaps

Potrivit medicului Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, momentan încă se pot face transferuri de medicamente între direcţiile de sănătate publică.

CITEȘTE ȘI: Cum ajung dascălii slab pregătiți să predea în școli…

Oficialul atrage însă atenţia că, în lipsa rectificării bugetare, situaţia se poate agrava în trei săptămâni. „Momentan încercăm să găsim soluţii şi putem trimite medicamente acolo unde este cazul.

La antiretrovirale încă avem soluţii, la cele simptomatice vom avea în curând probleme.

Suntem, din păcate, aproape de criză, pentru că se termină banii şi pentru alte programe, nu doar pentru cel de HIV/SIDA”, a declarat medicul Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns