La mai puțin de două sute de kilometri de Timișoara există satul cu drum de marmură, unic în România

alun

Mai are un locuitor, în acte, o mănăstire din marmură, dar şi un drum din marmură de circa zece kilometri, unic în România, dar şi în lume.

În satul Alun, din Ţinutul Pădurenilor, locuiau în urmă cu aproape jumătate de secol peste 100 de familii.

CITEȘTE ȘI: Centru de recuperare medicală într-o localitate timișeană

Satul are o vechime de aproape 300 de ani. În trecut localnicii munceau în cariera de marmură de la marginea satului şi în minele din Ghelari.

Colectivizarea făcută de comunişti i-a alungat pe oameni, la fel cum combinatul siderurgic din Hunedoara i-a atras la oraş. Aşa, treptat, au rămas în sat doar bătrânii.

Drumul de marmură se opreşte însă în pădure, unde este continuat de unul forestier, aproape impracticabil cu maşina în ultimii ani.
alun1
Marmura de Alun este binecunoscută cioplitorilor din ţară, fie că sunt constructori sau artişti. A fost folosită la construirea Casei Poporului din Bucureşti, dar şi pentru ridicarea bisericii din sat.

Este preţuită şi acum, iar artiştii spun că se poate compara cu marmura de Carrara prin granulaţia fină care permite o prelucrare uşoară.

Construită în totalitate din marmură extrasă din cariera satului, biserica a fost ridicată între anii 1937 şi 1939 şi a costat circa 500.000 de lei. Domină satul şi este singura din România ale cărei ziduri au fost realizate din preţiosul material de construcţii.
premii renasterea septembrie
A fost pictată între anii 1963 şi 1966, iar acum este mult prea mare pentru cei câţiva bătrâni care mai trăiesc în Alun. În sat mai este o biserică din lemn, declarată monument istoric şi veche de aproape 300 de ani, scrie one.ro.

Distanța de la Timișoara la Alun este de 171 de kilometri și se poate parcurge în aproximativ trei ore.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns