Creșteri salariale ca la Radio Erevan

Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți (SMMR) şi Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) își exprimă îngrijorarea cu privire la situația financiară precară și la condițiile neatractive de muncă oferite de statul român, acestea ducând la o migrare masivă a tinerilor medici.

De asemenea, cele două organizații susțin că tinerii și viitorii medici se tem de ceea ce va urma, făcând referire la Legea 153/2017. Potrivit SMMR şi FASMR, în cursul săptămânii trecute, reprezentanții spitalelor angajatoare care au printre atribuţii şi plata acestora, i-au informat că, ȋncepând cu 1 ianuarie 2018, medicii rezidenți nu vor mai beneficia de bonuri de masă şi nici de bursă.

Acest lucru, explică membrii asociațiilor, duce la o scădere a veniturilor medicilor rezidenţi cu 970 de lei, ceea ce, ȋmpreună cu potenţiala trecere a contribuţiilor de la angajator la angajat, cumulează o diminuare de aproximativ 1.200-1.300 lei, adică ȋn jur de 50-60 la sută din câștigurile actuale. Toate acestea în timp ce legea 153/2017 promite… majorări ale salariului de bază!

Situaţia e asemănătoare cu ştirea de la Radio Erevan prin care se confirma că un ascultător a primit o maşină, cu precizarea că era, de fapt, bicicletă şi nu i s-a dat, ci i s-a luat.

SMMR şi FASMR solicită Ministerului Sănătăţii oferirea de dovezi ferme că veniturile medicilor rezidenţi nu vor scădea şi că va exista o soluție pentru a acoperi integral eliminarea bonurilor şi a bursei. De asemenea, organizațiile cer o confirmare publică a creșterii salariale promise personalului medical, parte a grilei de salarizare ce va intra în vigoare de la 1 martie 2018. În caz contrar, susțin studenții și medicii rezidenți, vor avea loc nu numai proteste, ci şi greve.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns