Ziua de 2 aprilie aduce, an de an, în atenția societății nevoia de acceptare și integrare a zecilor de mii de copii români afectați de tulburarea de spectru autist.
De nouă ani, asociația ”Help Autism” se alătură manifestărilor internaționale și marchează această zi prin evenimente de conștientizare și strângere de fonduri pentru cei 500 de copii cu autism, pe care îi susține în programe de terapie.
CITEȘTE ȘI: Învăţământ obligatoriu de 15 clase. Reacţia sindicatelor
În Regiunea Vest, vor fi organizate mai multe acțiuni cu prilejul Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului. Centrul de Resurse și Asistență Educațională ”Speranța”, Asociația ”Copii și Zâne”, ”Alex, Radu și Autismul”, Casa Faenza – toate din Timișoara, Asociația ”Orizonturi Senine” Deva, Asociația ”Autism Helping Hands” Petroșani, DGASPC Arad – Centrul TSA Arad și DGASPC Hunedoara s-au alăturat inițiativei și vor organiza diverse acțiuni la nivel local cu scopul de a informa comunitatea cu privire la problematica autismului și oportunitățile de implicare în sprijinul copiilor speciali.
CITEȘTE ȘI: Drumurile, la loc de cinste pe agenda CJT
Autismul este o afecțiune considerată una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaționale ne arată că un copil din 68 suferă de autism.
Datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a incidenței tulburării, estimându-se un număr de peste 30.000 de copii afectați. Tulburarea de spectru autist poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică sau nivel de educaţie. Nu se poate vindeca, dar cu intervenţie timpurie intensivă, până la 50 la sută dintre copiii cu autism pot duce o viaţă independentă.
Asociația ”Help Autism” luptă pentru dreptul copiilor care suferă de această tulburarea de a duce o viață cât mai aproape de normalitate.
Asociația susține peste 500 de copii diagnosticați prin programe de terapie derulate în centrele proprii, prin parteneriate public-private cu direcții de asistență socială și protecția copilului și la domiciliu, desfășoară cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și ședințe de consiliere pentru părinți.