Crescătorii de animale au la dispoziţie un nou ajutor de stat

Micii fermieri pot pune mâna mai ușor pe 15.000 de euro

Fermierii din sectorul zootehnic vor avea la dispoziţie, din acest an, un ajutor de stat prin care îşi vor putea acoperi în mare măsură costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice şi testelor pentru determinarea calităţii genetice a animalelor.

Astfel, crescătorii de animale membri ai unor asociații de profil vor putea solicita ajutorul de stat care acoperă integral cheltuielile aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice, în timp ce în cazul testelor prin care se determină calitatea sau randamentul genetic al șeptelului, suma va acoperi 70 la sută din costuri.

Adeverinţe în locul atestatelor

În mod normal, pentru obţinerea acestui ajutor de stat, la solicitarea care se va depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ar trebui atașat atestatul de producător. În luna ianuarie, însă, primăriile nu au primit noile atestate de producător, astfel că fermierii trebuie să solicite de la autoritatea publică locală adeverințe care înlocuiesc temporar documentele respective.

Pentru acest an, suma bugetată la nivel naţional în cadrul schemei de ajutor de stat este de 56 de milioane de lei, din care 27 de milioane sunt pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, iar 29 de milioane pentru ovine şi caprine.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.