Cresc subvenţiile pe suprafaţa arabilă

Valoarea pe hectar a plăților directe pe suprafață acordate fermierilor români va creşte, în comparație cu 2017.

Mai mult de cinci euro pe hectar se vor încasa în plus în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS), care este, de altfel, subvenţia încasată de toţi cei care deţin mai mult de un hectar arabil şi, evident, care au solicitat banii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

CITEȘTE ȘI: Accident mortal în Timiș

Noile cuantumuri ale subvenţiilor sunt prevăzute într-un proiect de hotărâre de Guvern care poate fi consultat de toţi cei interesaţi pe site-ul Miniserului Agriculturii, madr.ro.

CITEȘTE ȘI: Lovitură demnă de filmele de la Hollywood, în vestul țării. Marfa a fost găsită și în județul Timiș

Astfel, valoarea SAPS aferentă anului precedent a fost de 97,2452 euro/ha, iar pe 2018 agricultorii vor primi, în lei, contravaloarea a 102,5697 euro/ha. Un plus va apărea şi în cadrul schemei de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (aşa-numita plată pentru înverzire), care a fost anul trecut de 57,1745 euro/ha, iar noua valoare va fi de 58,2361 euro/ha.

CITEȘTE ȘI: Doi timișoreni, campioni mondiali la dans sportiv

Schema de plată redistributivă pentru fermierii care exploatează între unu şi cinci hectare se menţine la cinci euro/ha. În schimb, pentru cei care lucrează între cinci şi 30 ha, plata redistributivă se va majora la 50,3626 euro/ha, cu 2,0375 euro/ha mai mult decât în anul anterior.

CITEȘTE ȘI: Bianca Drăguşanu e istorie! Victor Slav are o nouă iubită, care l-a însoţit la Timişoara

O altă majorare apare şi la schema de plată pentru tinerii fermieri (cei cu vârsta de până la 40 de ani): de la 24,3113 euro/ha în 2017, la 25,8405 euro/ha în acest an.

O necunoscută: cursul de schimb

Una dintre necunoscutele privitoare la plăţi este legată, însă, de sumele efective care vor intra în conturile beneficiarilor plăţilor pe unitatea de suprafaţă.

CITEȘTE ȘI: Programul Rabla pentru electrocasnice. Românii vor primi vouchere între 200 şi 400 lei pentru înlocuirea echipamentelor vechi

În orice caz, vom avea de-a face cu o creştere nominală importantă, avânt în vedere că subvenţiile se achită în moneda naţională, la cursul de referinţă afişat de Banca Centrală Europeană (BCE) imediat anterior datei de 2 octombrie, conform unei uzanţe care se va aplica şi în acest an.

Pentru plăţile aferente anului trecut, cursul de schimb utilizat a fost de 4,5993 lei pentru un euro, dar mai mult ca sigur că în acest an se vor face în conddiţiile unui leu ceva mai slab. Ieri, de pildă, cursul de referinţă afişat de BCE a fost de 4,6523 lei pentru un euro.

Mai rămâne de văzut, aşadar, la cât se va opri, la cotaţia oficială europeană, valoarea leului în raport cu euro în ultima zi bancară anterioară datei de 2 octombrie.

Timişul îşi va lua partea leului

În orice caz, Timişul este judeţul în care vor intra cei mai mulţi bani prin schemele de plăţi pe suprafaţă.
Asta pentru simplu motiv că judeţul bănăţean are cea mai mare suprafaţă arabilă din ţară. În acest an, APIA Timiş a primit cereri de plăţi pentru 527.762 de hectare de teren arabil. Comparativ cu 2017, suprafaţa pentru care s-au solicitat plăţile în acest an, de către fermierii timişeni, a crescut cu 2,38 la sută.

Hocus-pocus cu softul APIA

În mod normal, un avans de 70 la sută din plăţile pe suprafaţă ar trebui să fi plătit din a doua jumătate a lunii octombrie.

Regula a fost aplicată aproape în fiecare an, o nefericită excepţie apărând, însă, în 2016, din cauza problemelor cu softul utilizat de APIA pentru plăţi, astfel încât beneficiarii şi-au primit banii foarte târziu.

Ei bine, softul utilizat de APIA a fost în acest an un măr al discordiei între instituţia şi compania furnizoare SIVECO. După ce APIA a decis excluderea SIVECO de la licitaţia pentru furnizarea unui nou soft, s-a trezit cu un proces intentat de companie, aceasta fiind nemulţumită că i s-a luat dreptul de a obţine un nou contract pentru o sumă de peste 21 de milioane de euro.

APIA îşi motivase excluderea prin faptul că SIVECO şi-a luat de la Consiliul Concurenţei o amendă foarte mare pentru că la licitaţia prin care a obţinut contractul pentru furnizarea softului şi mentenanţa sistemului IT al APIA ar fi prezentat date false.

Cei de la SIVECO se apără acuzând, la rândul lor, faptul că firmele pierzătoare ale cursei pentru contractul respectiv, Teamnet şi Telekom, ar fi prezentat date şi mai gogonate în documentaţie.

Până la urmă, conducerea APIA a fost nevoită să treacă peste disputa juridică respectivă şi să încredinţeze de urgenţă societăţii cu care se duelează în instanţă un contract pe doar şase luni, pentru a nu fi periclitate plăţile către fermieri.

Mai rămâne de văzut, aşadar, dacă acestea se vor derula în cele mai bune condiţii.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns