Covidul nu este decât o răceală, iar oamenii nu mor din cauza lui: Mic ghid al teoriilor conspirației

conspiratii

Elvis trăiește în Cuba și joacă șah cu Ceaușescu. Vaccinurile provoacă autism. Sunt interese mari la mijloc. Americanii nu au fost niciodată pe lună dar și-au dărâmat turnurile în 2001. Pământul e plat și NASA conspiră pentru a ne face să credem că e rotund. Recent, fanii teoriilor conspirației au lovit cu târnăcopul în plin și au dat peste un uriaș zăcământ de aur: de câteva luni, în lume avem în desfășurare o pandemie de coronavirus, fenomen care a dus la o extrem de bruscă înviorare a acestui gen de teorii, mai ales în mediul online. Uniunea Europeană și UNESCO au publicat un ghid cu sfaturi și materiale infografice pentru a ajuta la identificarea, demascarea și contracararea teoriilor conspiraționiste, în special a celor legate de pandemia de COVID-19.

CITEȘTE ȘI: Un incendiu a distrus o casă în vestul țării. Patru adulți și doi copii s-au salvat în ultimul moment

Ghidul european vine într-un context în care instituțiile specializate ale UE au demonstrat, în ultima perioadă, existența unei ample campanie de dezinformare referitoare la pandemia de coronavirus. Vorbim, practic, despre o adevărată epidemie de fake news prin care Rusia, prin multiplii săi minioni și incomensurabilele sale armate de agenți sau proști utili, infectează Europa cu milioane de postări false referitoare la acest subiect.

Tabloul e completat de recenta creștere, cu 1 milion de adepți pe lună, a numărului de grupuri, pagini și conturi Facebook și Instagram apropiate grupării QAnon, o mișcare pro-Trump „specializată” în tot felul de teorii ale conspirației propagate în mai multe țări, inclusiv România.

În ultimele luni, o serie de teorii și dezinformări despre COVID-19 au reușit să se strecoare în mediul online, unde au câștigat tracțiune și au fost apoi rostogolite, cu mai mult sau mai puțin succes, în spațiul și mentalul public. Pe rând am aflat că acest virus e „la fel e banal ca gripa, o simplă răceală” (prin urmare purtarea măștilor – considerate niște „botnițe” – și măsurile de distanțare socială sunt inutile), apoi poveștile cu „oameni declarați morți din cauza COVID, deși cauzele decesului ar fi fost altele” (medicii sunt și ei actori importanți în ecuația COVID, care conspiră și ei, umăr la umăr cu Marii Conspiratori Mondiali care urmăresc subjugarea omenirii).

În primul rând, se arată în ghidul european referitor la teoriile conspirației, trebuie să știm ce este o conspirație. Răspunsul cel mai simplu: credința că anumite evenimente sau fenomene sunt, cumva, manipulate din umbră de către diverse forțe obscure cu scop obligatoriu malefic: nu vei prea auzi de teorii ale conspirației de tipul „bancherii conspiră pentru a scoate apă de sub Sahara și a iriga Africa”.

Conform ghidului UE, toate teoriile conspirației au șase lucruri în comun:

1. existența unui plan secret

2. existența unui grup de „conspiratori”

3. „dovezi” care să demonstreze existența punctelor 1. și 2

4. Credința potrivit căreia nu există coincidențe și nimic nu e accidental. Totul are legătură cu orice

5. Lumea e împărțită în două tabere: buni și răi

6. Întotdeauna va exista un țap ispășitor (persoană sau grup anume)

Pandemia devine astfel pretextul ideal desfășurării unei „conspirații mondiale al cărei scop ultim este depopularea planetei, pusă la cale de Gates/Soros/<insert name here>/ împreună cu cei din Big Pharma, cu scopul de a câștiga miliarde din vânzarea vaccinului izbăvitor”.

Citește mai mult AICI


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns