Copiii timișeni, expuși unor afecțiuni grave. Ce e de făcut?!

elevi 6

Un număr de 180 de şcoli, grădiniţe şi primării din județele Timiș, Alba și Suceava, dar şi câteva peşteri turistice (Urşilor, Muierii, Polovragi) sunt expuse la valori ridicate de radon, un gaz radioactiv care produce cancer pulmonar şi leucemie.

Pericolul la care sunt supuși oamenii a fost constatat cu ocazia realizării primei hărţi privind prezența radonului în țara noastră care prezintă zonele de risc la nivel naţional, realizată de specialiști de la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Potrivit măsurătorilor, ţara noastră se află într-un top negativ al valorilor de radon din Europa. Pe baza a aproximativ 5.000 de determinări realizate în interior, media expunerii în România ar fi de 176 Becquerel pe metru cub, peste 11 la sută din rezultate fiind peste nivelul legiferat, de 300 Becquerel pe metru cub. Asta înseamnă că ne situăm într-o zonă de risc ridicat, media europeană fiind de 98 Becquerel pe metru cub. Măsurătorile au acoperit aproape jumărtate din teritoriul ţării.

Specialiştii au reuşit să implementeze primele metode de remediere, costurile acestora putând ajunge la 1.000 de euro. Pentru reducerea expunerii la radon în şcoli, grădiniţe şi primării, o soluţie la îndemână este aerisirea şi ventilarea încăperilor.

Radonul este al doilea factor de producere a cancerului bronho-pulmonar în România, după fumat, dar este şi primul în apariţia acestei afecțiuni la nefumători. Totodată, acest gaz este incriminat că produce leucemie, malformaţii la copii sau un sistem imunitar deficitar. Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 4,3 milioane de decese sunt cauzate, anual, de poluarea din interiorul caselor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *