Copiii dintr-o comună de lângă Timișoara au deprins tainele meşterilor iconari

tabara icoane

Meșterii iconari de odinioară erau creatori pricepuți și respectați. Pictarea icoanelor are reguli stricte, așa încât meșteșugul poate fi deprins doar cu talent și răbdare. De care au dat dovadă mai mulți copii din comuna Șag.

Câteva zeci de copii din comuna Șag, dar și din împrejurimi au participat, cu binecuvântarea ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, la cea de-a doua ediţie a Taberei de pictură pe sticlă “Icoana în suflet de copil”, desfăşurată în tinda lăcaşului de cult ortodox din localitate, unde au avut rilejul să se iniţieze în tainele artei religioase româneşti.

CITEȘTE ȘI: Grădină de vară acoperită și fațadă în stil occidental la Filarmonica Banatul din Timișoara

Prin această acţiune, Parohia Șag a dorit să acorde o atenţie specială tinerilor ataşaţi de valorile bisericii şi dornici să împărtăşească şi altora din credinţa şi dragostea lor pentru Dumnezeu. Prin activităţile propuse s-au avut în vedere cunoaşterea şi înţelegerea valorilor tradiţionale creştine, precum şi dezvoltarea creativităţii în rândul lor.

Programul taberei de creaţie a avut drept obiectiv implicarea elevilor în mai multe activităţi: programul de rugăciune, atelierul de creat icoane pe sticlă şi expoziţia aferentă, dialogurile pe teme  religioase, precum şi pelerinajele de o zi la mănăstirile Dobreşti, Luncanii de Sus, Româneşti şi Fârdea. La final, toți participanții au primit diplome și premii din partea părintelui Florin Ioan Băran, coordonatorul programului.

“Ne bucurăm că, și anul acesta, 40 de copii au deprins vechiul meșteșug al iconarilor noştri de odinioară, exprimându-și apoi interesul și dorința de a realiza lucrări deosebite. Ei au dovedit faptul că dăruirea și sufletul curat pot sta la baza unei astfel de îndeletniciri, chiar dacă îndemânarea și talentul nu s-au format încă. Cu multă răbdare, trudă și sârguinţă, copiii au realizat icoane tradiționale românești, fiecare fiind unică în felul ei”, a precizat părintele Florin Ioan Băran.

Tabăra de creație a fost organizată de Arhiepiscopia Timişoarei, prin Parohia Șag, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Şag.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Copiii dintr-o comună de lângă Timișoara au deprins tainele meşterilor iconari

Lasă un răspuns