Copiii de la Grădiniţa „Nikolaus Lenau” nu l-au uitat pe Sfântul Martin (foto)

lenau 1

An de an, în data de 11 noiembrie, cu lampioane de diverse mărimi și forme, copiii de la Grădinița „Nikolaus Lenau” din Timișoara, alături de cei de la  grădinița arondată „Franz Lukas”, îl sărbătoreau pe Sfântul Martin. Și o făceau, de regulă, într-un loc special: Biserica „Preasfânta Inimă a lui Isus”, lăcașul de cult romano-catolic din Piața Bălcescu. Și astfel, aflând- sau rememorând povestea Sfântului, un om bun, cu o mare dorință de a-i ajuta mereu pe semeni, de a împărți totul cu cei din jurul său, copiii învățau lecții importante de viață, a generozității și altruismului.

lenau 7

         Nu l-au uitat, copiii de la ”Lenau”, pe Sfântul Martin nici în acest an, iar dorința lor de a-l sărbători s-a suprapus cu o inițiativă a conducerii grădiniței, de a-i invita pe cei mici să se alăture unei acțiuni festive, de solidaritate, a copiilor din mai multe landuri ale Germaniei.

lenau 2

„Haideți să îl sărbătorim pe Sankt Martin și sărbătoarea Laternenfest de acasă, și totuși, împreună, ca o comunitate”, este mesajul transmis copiilor și părinților lor.

lenau 3

 

Toată lumea s-a pus imediat pe treabă: ascunse printre jucării, ori puse cu grijă alături de lucrurile aducătoare de amintiri prețioase, au fost pregătite pentru sărbătoare lămpașele din ani trecuți;

lenau 10

alte mâni dibace au pregătit, folosind materiale găsite ad-hoc, lampioane de forme și culori care de care mai inspirate.

lenau 4

Și astfel, după lăsarea serii, procesiunile de altădată au fost înlocuite cu pete de lumină apărute, din lămpașe și lampioane colorate, în fața blocurilor, în curțile caselor, ori în balcoane.

lenau 6

Dacă le-ați văzut, cumva aseară, să știți să ei erau, copiii de la Grădinița „Lenau”, sărbătorindu-l pe Sfântul Martin.

lenau 5

         „Ne bucură mult faptul că inițiativa noastră, de a-l sărbători pe Sfântul Martin de acasă, a avut succes, dovadă fiind și fotografiile primite de la părinți.

lenau 8

Am spus-o și în alte ocazii, dar îmi face de fiecare dată mare plăcere să subliniez faptul că noi derulăm de ani buni programe structurate pe evenimente caracteristice din viața șvabilor bănățeni: Erntedankfest – Ziua Recoltei, Sankt Martin Fest – Sărbătoarea Sfântului Martin, cu lampioane, Adventul – perioada de pregătire a Crăciunului, Fasching-ul, lăsatul secului la catolici.

lenau 9

Astfel, arătăm copiilor cultura germană și tradițiile șvabilor. E drept, e pandemie, dar la un moment dat viața își va relua cursul normal, și toate activitățile frumoase pe care le facem cu copiii trebuie continuate. Așa că, până când ne vom revedea din nou, ce nu putem sărbători împreună, la grădiniță, săbătorim tot împreună, dar de acasă!”, a declarat prof. Cecilia Bundău, directoarea Grădiniţiei „Nikolaus Lenau”.

„În ceea ce privește activitățile didactice derulate cu copiii noștri, s-a ales, și în urma consultării cu părinții, varianta mixtă, cu activități sincrone și asincrone. O provocare, acest gen de activitate, pentru noi toți: pentru colegele mele, crearea filmulețelor și postarea lor a implicat  o muncă nouă și suplimentară față de intrarea în sincron sau predarea la clasă. La fel, merită subliniate și eforturile părinților de a-și reașeza programul zilnic în funcție de cel al copiilor. Ne-am mobilizat toți să fie bine pentru copii!”, a mai spus directoarea Grădiniței „Nikolaus Lenau”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Copiii de la Grădiniţa „Nikolaus Lenau” nu l-au uitat pe Sfântul Martin (foto)

  1. Toata consideratia si aprecierea pentru fosta etnie germana ,si cat a mai ramas ,din Romania,pentru aportul insemnat in evolutia generala a societatii romanesti. Mai in gluma mai in serios,ceva nemtisori de import se mai gasesc ? Pana si Sf.Martin ,la origini era un militarist…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *