Contestații cu anticipație la concursul pentru desemnarea directorilor de şcoli

examen directori

Concursul pentru desemnarea directorilor de şcoli şi a celor adjuncţi a început cu stângul. Unii dintre cei care intenţionau să candideze au vociferat, afirmând că timpul pentru pregătire este foarte scurt.

Nu a durat mult şi candidaţii s-au văzut puşi în faţa unei noi provocări, legate de depunerea actelor pentru participarea la examen. Mulţi dintre dascăli s-au trezit că nu aveau toate actele depuse, că le mai lipseau unele, aşa că Ministerul Educaţiei a acceptat prelungirea cu încă o zi a termenului de depunere a dosarelor.

O nouă nemulţumire

Proba scrisă a reprezentat piatră de încercare, candidaţii având de completat un test-grilă. Mulţi dascăli au fost nemulţumiţi de ceea ce li s-a cerut, în contextul în care s-au evaluat aptitudinile cognitive şi competenţele manageriale. Unii participanţi au afirmat că au identificat o serie de erori apărute la proba scrisă. Aceştia au susţinut că din 20 de subiecte, opt (cel puţin), sunt sau greșite, sau numai parţial adevărate, în ciuda cerinţei explicite ca să fie ales răspunsul „în general” (adică întotdeauna) adevărat.

Probe care au dat bătăi de cap

În cele din urmă a trecut şi această testare care a mai cernut din candidaţi, urmând ca ei să se prezinte la evaluarea CV-urilor şi la interviu.

Timp de aproape o lună, dascălii care doreau şi îndeplineau criteriile pentru a deveni directori au trecut participat la examinărea orală. Cei al căror CV a fost evaluat şi au trecut de aceasta probă, au mers mai departe la proba interviului. Dacă de proba anterioară nu au trecut foarte mulţi, la aceasta rezultatele au fost şi mai slabe, pentru că mulţi dintre candidaţi au uitat să încarce ambele documente de care aveau nevoie. Practic, pe lângă prezentarea programului de dezvoltare instituţională, candidatul trebuia să expună şi componeta operaţională, ceea ce în multe cazuri nu s-a întâmplat.

Aura Danielescu, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, ne-a declarat că numărul celor care au căzut pe parcursul acestor probe este mare. De exemplu, din şase candidaţi de la o singură unitate de învăţământ, nici unul nu a reuşit să treacă de ultimele două probe.

Cu jalba în proţap la minister şi la inspectorat

O parte dintre dascălii care au căzut la examenul pentru posturile de directori au depus sesizări atât la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, cât şi Ministerul Educaţiei, chiar înainte de a începe perioada pentru depunerea contestaţiilor.

Perioada contestaţiilor, fără metodologie

Depunerea contestaţiilor se va face, oficial, din 21 până în 23 noiembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în intervalul 24 noiembrie – 9 decembrie.

Cât despre modalitatea în care se vor analiza contestaţiile, inspectoratele şcolare nu au primit nici un fel de precizări. Nu se ştie cine va reanaliza proba de interviu, componenţa noii comisii şi mai sunt şi alte detalii de pus la punct.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *