Consilierii locali cer convocarea urgentă a AGA și a conducerii STPT pentru a explica pierderile financiare uriașe ale societății

Consilierii locali cer convocarea urgentă a AGA și a conducerii STPT pentru a explica pierderile financiare uriașe ale societății

Consilierii locali cer convocarea urgentă a AGA și a conducerii STPT pentru a explica pierderile financiare uriașe ale societății

La sesizarea cetățenilor, consilierii locali PNL împreună cu consilieri Roxana Iliescu și Andrei Meșter, au depus luni, 2 octombrie 2023, la Primăria Timișoara o solicitare pentru convocarea unei ședințe de plen de îndată, vineri, 6 octombrie, de la ora 17:00, pentru a cere explicații conducerii STPT cu privire la datoriile imense ale societății și la gestionarea deficitară a activității.

Aleșii din Consiliul Local Timișoara cer adminsitrației Fritz să își asume conducerea dezastruoasă a societății de transport în comun precum și numirea lui Constantin Cocheci în funcția de director general. Consilierii consideră că acesta este principalul vinovat pentru managementul defectuos, lipsa unui transport de calitate pentru timișoreni și pentru colapsul financiar al companiei.

Constantin Cocheci a fost numit fost numit director general al STPT de către primarul Dominic Fritz și s-a remarcat prin faptul că, deși societatea e îngropată în datorii, acesta are un salariu lunar de peste 20.000 de lei pe lună net, mai mare chiar decât al președintelui României, iar o dată pe an ar putea încasa încă 3 salarii pentru performanțe deosebite.

Ceea ce nu este cazul. Cu ocazia cadoului primit de Cocheci și membrii Consiliului de Administrație al STPT, format tot din useriști și apropiati ai partidului, și-au dublat indemnizațiile primite.

“Solicităm prezentarea de către directorul general al STPT a raportului privind execuția mandatului său, situația datoriilor și aspectele care îngreunează performanța societății. Vom solicita și situația mijloacelor de transport în comun, știut fiind faptul că sunt multe reclamații cu privire la numărul mic de vehicule de pe trasee.

De asemenea, solicităm Consiliului de Administrație un raport care să cuprindă execuția contractelor de mandat ale directorilor, detalii cu privire la activitățile operaționale și performanțele societății.

Dilemele și problemele care există la STPT trebuie să primească răspuns și să se găsească soluții concrete. Și asta cât mai urgent!

Vacanțele s-au terminat, traficul în Timișoara este suprasaturat, iar administrația locală și serviciul de transport în comun trebuie să ofere alternative sigure pentru cetățeni”, a anunțat luni, 2 octombrie, pe Facebook, Adrian Lulciuc, liderul consilierilor locali ai PNL.

“Astăzi (2 octombrie – n.r.) am semnat alături de colegii liberali și colegul Andrei Meșter Convocarea AGA la Societatea de Transport Public Timișoara pentru vineri 06.10.2023, ora 17:00, în Sala de Consiliu a Primăriei.

Conducerea STPT trebuie să se prezinte în fața timișorenilor cu explicații referitoare la situația economică proastă a societății și în primul rând cu soluții la condițiile revoltătoare în care timișorenii sunt nevoiți să circule astăzi cu mijloacele de transport public în comun”, a transmis Roxana Iliescu, consilier local Pro România.

Ea solicitat miercuri, 27 septembrie 2023, nici mai mult, nici mai puțin decât demisia directorului general al Societății de Transport Public Timișoara, după ce consiliera a analizat situația financiară și logistică dezastruoasă în care se află societatea din subordinea Consiliului Local.

CITEȘTE ȘI: Comuna Lăpuşnicel va îmbrăca straie de sărbătoare

Roxana Iliescu, consilier local dar și membru în AGA a STPT, i-a cerut directorului Cocheci, în plenul ședinței CL Timișoara din 25 iulie 2023, să îi comunice situația financiară a societății, datoriile pe care le înregistrează și modul în care este utilizată flota de mijloace de transport în comun.

Bineînțeles că directorul societății de transport nici măcar nu a băgat în seamă cererea consilierei, deși în ședința CLT Constantin Cocheci a spus public că va răspunde în scris. Evident că nu a făcut-o.

Pe 22 septembrie 2023, Iliescu a depus la registratura STPT o cerere scrisă, prin care solicita conducerii companiei, ca în termen de 5 zile, să îi comunice în scris valoarea totală a datoriilor comerciale către toți furnizorii de materiale și servicii, valoarea totală a datoriilor către ADI-SMTT, către Municipiul Timișoara și către bugetul de stat.

Răspunsul a venit 3 zile mai târziu, pe 25 septembrie 2023. Situația prezentată, chiar și cu cosmetizările de rigoare ale conducerii STPT, relevă incompetența în management dar și acumularea unor datorii foarte mari.

Astfel, în 2021 STPT a avut o pierdere de 1.678.199 lei. În 2022, de când a venit la conducere Constantin Cocheci, STPT a avut o pierdere de 10.537.481 lei.

Conform Raportării contabile semestriale, pe anul acesta, la 30.06.2023, societatea înregistrează deja o pierdere de 8.189.780 lei.

Comparativ, dacă se iau în considerare cifrele de la jumătatea anului 2022, înaintea venirii lui Cocheci la conducere (el a fost numit în septembrie 2022), la 30.06.2022 societatea înregistra profit în valoare de 795.202 lei în timp ce la 30.06.2023 societatea înregistrează o pierdere de 8.189.780 lei.

“Tramvaie și autobuze electrice ultima generație zac în curtea STPT, în timp ce timișorenii au așteptat și încă așteaptă zeci de minute în stații, pe caniculă sau în ploaie și circulă in condiții mizere. În ultimele luni, societatea înregistrează zilnic lipsuri pe trasee!

Referitor la autobuzele electrice, de remarcat faptul că nici până în ziua de astăzi (27 septembrie 2023 -n.r.) NU au finalizat demersurile de recepționare calitativă și de înmatriculare a acestora. Dintr-un total de 44, doar 28 sunt înmatriculate ( înregistrate inclusiv la Direcția fiscală)”, a mai declarat consiliera locală Roxana Iliescu, la sfârșitul lunii trecute.

Sursa foto: Orașul Timișoara


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *