Conf. dr. Elena Amăricăi, medic primar Recuperare, Medicină fizică și Balneologie: „Este absolut necesară implicarea în activități fizice a copiilor, pentru o creștere sănătoasă și dezvoltare armonioasă”

conf. amaricai 1

Fiecare părinte trece prin perioade de întrebări: „Oare copilul meu e dezvoltat normal pentru vârsta lui?”, „Are ținuta corectă?” „Nu e prea greu                              ghiozdanul? Poate să-l care?”,  „E nevoie să îl dau la un sport?”.

Sunt doar câteva dintre acestea, iar răspunsurile nu le pot oferi decât medicii, în urma unor consulturi de specialitate. Pentru că, fiecare părinte o știe, nu           doar pregătirea școlară a copilului e importantă, nu doar meditațiile și diversele activități îi vor fi de folos în viață. O dezvoltare armonioasă, o stare bună             de  sănătate, o ținută corectă sunt la fel de importante. Despre aceste teme, am purtat un dialog cu doamna conf. dr. Elena Amăricăi, medic primar                         Recuperare, Medicină fizică și Balneologie, în cadrul Compartimentului de Recuperare Ortopedică de la Spitalul „Louis Țurcanu”, și șefa disciplinei                       Recuperare Medicală din cadrul UMF „Victor Babeș” Timișoara.

  • Când se recomandă, în cazul copiilor, un consult în specialitatea dumneavoastră?
  • Recomandăm un consult de specialitate atunci când copilul prezintă o deviație a coloanei vertebrale sau posturi anormale la nivelul membrelor, acuze algice (dureri) legate de sistemul musculoscheletal, un deficit motor ori dacă este vorba despre o întârziere a dezvoltării motorii corespunzătoare vârstei.
  • Puteți să ne oferiți câteva exemple de afecțiuni?
  • Copiii care se adresează recuperării medicale sunt cei cu deviații ale coloanei vertebrale (cele mai frecvente fiind scoliozele și cifozele), cu deformări ale piciorului (de exemplu piciorul plat), cu dureri la nivelul coloanei vertebrale (asociate unor posturi incorecte, unor deviații vertebrale sau unor eforturi fizice necorespunzătoare pentru vârsta copilului sau a adolescentului), cu patologii neurologice (cum sunt paraliziile cerebrale infantile) sau care au întârzieri de dezvoltare neuromotorie (de pildă în cazul copiilor născuți prematur).

„Recuperarea medicală de desfășoară, în cele mai multe dintre cazuri, pe termen lung”

  • Iar în privința tratamentelor, ce ne puteți spune?
  • Tratamentul de recuperare medicală se desfășoară în regim ambulator sau prin internare, în funcție de severitatea bolii. Acest tratament implică programe de kinetoterapie (gimnastică medicală), adaptate la diagnostic și la vârsta copilului, asociate cu proceduri de electroterapie, termoterapie, masaj, terapie ocupațională sau hidrokinetoterapie. Recuperarea medicală se desfășoară, în cele mai multe dintre cazuri, pe termen lung, periodic în centre specializate și e continuată frecvent printr-un program de gimnastică medicală efectuat la domiciliu (sub supravegherea părinților).
  • La ce interval de timp este recomandat să fie efectuată o evaluare pentru a preveni afecțiunile grave?
  • Evaluarea unui copil aflat în programul de recuperare este individualizată, de cele mai multe ori la 3 luni sau la 6 luni. Dacă ne referim la efectuarea unui screening pentru depistarea scoliozelor, Scoliosis Research Society recomandă două evaluări pentru fete (la 10 și 12 ani) și o evaluare pentru băieți (la 13 sau 14 ani).

„Medicina înseamnă nu doar tratament, ci și prevenție”

  • Cu siguranță, medicina înseamnă nu doar tratament, ci și prevenție. Ce îi sfătuiți pe părinții copiilor care, în ziua de astăzi, petrec mult timp în fața calculatorului, tabletei ori telefonului, care au o serie de activități statice, care nu mai merg pe jos la școală, nu se mai joacă ore în șir în fața blocului cu alți copii?
  • Sfatul experților este ca toți copiii să desfășoare cel puțin o oră de activitate fizică moderată sau intensă în fiecare zi. Trebuie să avem în vedere activități recreative adaptate vârstei copilului sau adolescentului (de pildă: alergat, mers cu bicicleta) sau practicarea unor sporturi recreative (înot, fotbal, tenis, baschet sau altele). Recomandarea noastră este ca părinții să își stimuleze copiii să participe la activități fizice adecvate. Această participare ar trebui să fie constantă pe parcursul săptămânii și nu concentrată în una sau două zile.

„Activitatea fizică recreativă ar trebui să îi facă plăcere copilului”

Pe de altă parte, activitatea fizică recreativă ar trebui să îi facă plăcere copilului, care să fie, astfel, angrenat în mod continuu în practicarea ei și care să nu           o perceapă ca pe o formă de impunere. În plus, noi îi sfătuim pe părinți să își încurajeze copiii să ia parte la orele de educație fizică de la școală, chiar și în            cazul în care aceștia prezintă unele afecțiuni ce necesită efectuarea unor anumite tipuri de exerciții terapeutice. De asemenea, îi îndemnăm pe părinți să fie          atenți la postura adoptată de către copii atunci când aceștia stau la birou, la calculator/tabletă/telefon). Tehnologia a devenit o parte a vieții noastre, însă            trebuie găsit un echilibru între activitatea fizică și timpul petrecut în activități statice.

„Scăderea în greutate este absolut necesară”

  • În cazul obezității la copii, există programe asociate dietei?
  • Consultăm din ce în ce mai mulți copii cu probleme musculoscheletale asociate obezității. Programele de kinetoterapie se adresează acestor deformări (de exemplu, piciorul plat sau deformările de genunchi), precum și creșterii capacității acestor copii de a susține un anumit nivel de efort fizic. Cu toate acestea, scăderea în greutate este absolut necesară în aceste cazuri, iar colaborarea cu colegii noștri specialiști în Boli de nutriție și metabolism este esențială pentru a obține cele mai bune rezultate.
  • Sunteți și cadru didactic la UMF „Victor Babeș”, șefa disciplinei de Recuperare Medicală. Descrieți, în câteva cuvinte, activitatea acestei ramuri a medicinei.
  • Recuperarea medicală are ca obiectiv primordial recâștigarea funcționalității după o anumită afecțiune. Recuperarea unui pacient după fracturi sau intervenții ortopedice, accidente vasculare cerebrale, reumatisme inflamatorii sau degenerative sunt numai câteva dintre exemple.

„Mersul pe jos, în mod constant, este o formă de angrenare a noastră în activitatea fizică”

  • Nu sunt doar copiii cei afectați de acest de viață sedentar, părinții și bunicii au, și ei, de suferit din cauză că nu mai fac mișcare. Ce le-ați spune adulților obișnuiți, deja, prea mult cu statul în mașină, cu statul la birou ori în fața televizorului? Cum să redescopere mișcarea, exercițiul fizic? Și de ce este, pentru ei, atât de important să o facă?
  • Există și o recomandare legată de activitatea fizică a adulților și vârstnicilor și anume efectuarea a 150 minute de activitate fizică moderată sau 75 minute de activitate fizică intensă pe săptămână. Activitatea aceasta însă trebuie adaptată la vârstă, la gradul de antrenament al fiecăruia dintre noi, precum și la problemele de sănătate asociate. Această recomandare (venită de la American Heart Association) are în vedere și beneficiile în prevenția bolilor cardiovasculare. Lipsa de timp și de resurse sunt motive frecvente pentru a nu participa la diferite programe de antrenament. Mersul pe jos, în mod constant, este o formă de angrenare a noastră în activitatea fizică. Mai mult, implicarea părinților în activități fizice recreative reprezintă un model pentru copil, care are astfel șansa de a deveni un adult cu o activitate fizică crescută și constantă, fapt ce va avea beneficii pe termen lung asupra stării sale de sănătate.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *