Condiții pentru obținerea noilor subvenții agricole

Condiții pentru obținerea noilor subvenții agricole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) preia în această perioadă cererile pentru noile ajutoare de minimis pentru legume cultivate în spații protejate și pentru plante aromatice. Ca să nu fie excluși de la plata subvențiilor, fermierii sunt obligați să notifice agenția cu zece zile înainte de recoltare.

Mai exact, solicitanții ajutorului de minimis pentru legume cultivate în spații protejate au obligația transmiterii notificărilor în scris către centrele județene sau locale unde au depus cererea de înscriere în program, în vederea efectuării controlului la fața locului în termen de zece zile înainte de recoltare. Verificările se fac de către echipe mixte, formate din reprezentanți ai APIA și ai direcției agricole județene, în termen de șapte zile de la notificare.

Inspectorii de la APIA confirmă suprafața și cultura pentru care se solicită ajutorul de minimis, iar reprezentanții Direcției Agricole fac evaluarea producției. Pentru obţinerea sprijinului, după efectuarea verificărilor în teren, urmare a notificării, fermierii au obligaţia să depună la APIA documentele justificative – după caz, bonul fiscal, factura sau fila din carnetul de comercializare – precum și copia registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean, până la data de 3 decembrie.

Termenul-limită pentru înscrierea în programul de ajutor de minimis pentru legume în spații protejate este 20 iulie. Schema se aplică pentru susținerea producției de ardei, castraveți, roșii și vinete. Suprafața minimă de cultură este de o mie de metri pătrați, iar pentru obținerea subvenției trebuie să se valorifice cu acte și să se dovedească următoarele producții minime în sere: 2.900 kilograme pe 1.000 mp pentru ardei gras sau lung; 5.000 kg pe 1000 mp pentru castraveți; 8.500 kg pe 1.000 mp pentru tomate; 3.000 kg pe 1.000 mp pentru vinete.

În cazul solariilor, producțiile minime sunt: 1.600 kg pe 1000 mp pentru ardei gras sau lung; 3.000 kg pe 1000 mp pentru castraveți; 3.200 kg pe 1.000 mp pentru tomate; 2.000 kg pe 1.000 mp pentru vinete. Valorificarea se va face în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie.

Pentru obținerea ajutorului de minimis la plante aromatice, fermierul are, de asemenea, obligația notificării APIA în termen de zece zile, pentru a se efectua verificarea la fața locului de către echipe formate din funcționari ai instituției și ai direcției agricole județene.

CITEȘTE ȘI: Sorin Cîmpeanu vrea lungirea anului școlar începând din toamna lui 2022: Vacanţa de vară ar trebui scurtată

Producțiile minime pentru obținerea subvenției sunt: 4.000 de kilograme de plante proaspete pe o jumătate de hectar au 650 kg de busuioc uscat pe aceeași suprafață; 4.000 kg plante proaspete pe 0,5 ha sau 1.000 kg plante uscate pe 0,5 ha pentru cimbru; 800 kg sămânță pe hectar pentru coriandru; 650 kg sămânță pe ha pentru fenicul; 950 kg sămânță pe ha pentru muștar.

Valoarea subvenției este de: 2.600 euro/ha, dar nu mai puțin de 0,5 ha pentru busuioc; 3.400 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru cimbru; 100 de euro/ha pentru coriandru; 200 de euro/ha pentru fenicul; 150 euro/ha pentru muștar.

Pentru mai multe informații, fermierii din Timiș pot contacta centrului județean al APIA, la nr. tel. 0256.494.955, 0256.494.995, sau prin e-mail, la adresa [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *