Condamnați la o viață mai scurtă și mai grea

spital urgenta

Dureri mari și zile netrăite au fost hărăzite de autoritățile sanitare pacienților cu cancer. Cine are bani poate cumpăra speranță peste hotare. Cine nu are suferă și se împacă cu soarta: mâine poate nu va mai fi. Lipsa de medicamente resimțită zi de zi în domeniul bolilor oncologice a făcut ca problema să devină cronică.

Specialiștii spun că se pierd vieți și e oarecum nedrept ca viitorul cuiva să fie decis în funcție de afecțiunea de care suferă, pentru că sunt perioade în care, spre exemplu, bolnavii cu cancer de sânge au medicamente, iar cei afectați în altă parte a corpului nu au. Aceeași loterie e valabilă și în ceea ce privește medicația clasică, cât și cea nouă, inovativă.

”Putem spune că în jur de o sută de medicamente destinate pacienților cu cancer lipsesc. Sunt momente în care putem găsi anumite produse, iar altele să lipsească și invers. Cei care au resurse financiare își cumpără tratamentul din Serbia, Ungaria sau Germania. La cei care nu au bani să își procure medicamentele din alte țări, uneori avem posibilitatea să le substituim tratamentul cu alte produse, deși din punct de vedere medical acest lucru nu e de dorit. Nu spun că mor oamenii din cauză că nu au medicamentele necesare, dar pot afirma cu certitudine că viața lor e mai scurtă și mai grea”, a declarat șeful Clinicii de Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Municipal Timișoara, Ștefan Curescu.

Potrivit acestuia, problemele cu medicamentele au apărut odată cu adoptarea, de către factorii de decizie, a celui mai mic preț din Uniunea Europeană la medicamente. ”Nu pacienții plătesc cel mai mic preț, ci statul. Din cauza prețului mic, medicamentele nu mai ajung la bolnavii noștrii, ele se reexportă. Problemele sunt enorme”, a punctat medicul timișorean.

Aproape 3.000 de cazuri noi anual

În județul Timiș, în fiecare an numărul pacienților cu cancer crește cu 20 la sută. ”Sunt aproape 3.000 de cazuri noi pe an, o creștere alarmantă. Noi, specialiștii, nu putem preciza dacă această creștere a incidenței bolii este cauzată de factori intrinseci sau apare ca urmare a noilor metode de diagnosticare. Din fericire, în ultimii zece ani, mortalitatea a scăzut de la 60 la 30 la sută. Cele mai multe cazuri sunt la nivel bronho-pulmonar, colo-rectal, sân, col uterin și sistem digestiv”, a spus Ștefan Curescu.

A fost ”cobai” și a supraviețuit

Vasile Gheorghiu, un timișorean lovit de cumplita maladie, a avut șansa de a intra într-un studiu și a beneficiat de imunoterapie, un tratament inovator prin care odată la 21 de zile îi sunt injectați anticorpi ce susțin sistemul imunitar în lupta cu celulele canceroase. ”În urmă cu cinci ani, m-am operat de cancer la vezica urinară și am urmat chimioterapie. De trei ani, am acceptat să fiu <<cobai>> într-un studiu. În urma imunoterapiei, unii ganglioni au dispărut, alții nu. Mă bucur că eu mai sunt în viață. Unul dintre colegii de suferință nu a supraviețuit”, ne-a spus Vasile Gheorghiu.

Tratamentele inovative ajung prea târziu

Potrivit specialiștilor timișoreni, accesul la medicamentele inovative în România este deficitar din cauza birocrației, iar acestea ajung prea târziu la bolnavi. În plus, doar o parte din tratamente se găsesc în țara noastră, românia fiind, din acest punct de vedere, ultima din UE. ”Din nefericire, se pierd vieți și n-am vrea să se iasă în stradă din cauza asta. În UE există medicamente eficiente, dar acestea ajung cu întârziere la pacienții noștri, motivația autorităților fiind constrângerile financiare. Imunoterapia oncologică este o terapie inovativă, revoluționară. Nu otrăvurile – ca citostaticele sau chimioterapicele – distrug tumora, ci propriul organism. Circa 47 de pacienți de-ai noștri o folosesc, iar rezultatele sunt bune. Din păcate, la noi, imunoterapia este folosită pentru cancer bronho-pulmonar, melanom malign și unele afecțiuni hematologice. Noi nu avem toate armele imunoterapice și e greu, ca specialist, să-i spui unui om că pentru boala lui nu ai tratamente moderne, în timp ce colegul de salon beneficiază poate de ele, pentru că are alt organ afectat. În România, aceste tratamente revoluționare sunt pe liste de așteptare, iar mecanismul exclude atât asociațiile pacienților, cât și pe cele ale profesioniștilor din domeniu. Dosarele stau mult timp, iar autoritățile spun că nu au personal suficient și nici specialiști, deși o directivă europeană spune că fiecare dosar trebuie să primească răspuns în 60 de zile”, a spus Ștefan Curescu.

Federația Asociaților Bolnavilor de cancer a organizat ieri, la Timișoara, o masă rotundă cu tema ”Imunoterapia oncologică – o șansă în plus pentru pacienții din România.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *