Concursul Național de Dramaturgie şi-a desemnat câştigătorul

concurs dramaturgie

Ediția din acest an a Concursului Național de Dramaturgie are un câștigător! După o deliberare strânsă, juriul a decis că textul care va fi montat pe scena Teatrului Național din Timișoara este ‘’Copiii nopții’’ de Radu Andrei.

‘’Juriul Concursului Național de Dramaturgie a fost alcătuit din prof. univ. dr. Nicolae Mandea , teatrologul Călin Ciobotari și Codruța Popov, consultant artistic al Teatrului Național. Dintre cele 30 de propuneri intrate în concurs, juriul a selectat următoarele texte: «Stockholm» de Ana Sorina Corneanu, «Medeea. Furie» de Radu Popescu, «Noul profet» de Radu Popescu și «Copiii nopții» de Radu Andrei.

Cele patru texte au fost dezvoltate în cadrul FEST-FDR, în seria de ateliere de dramaturgie Atelierele CND, în echipe formate din actorii și regizorii Teatrului Național din Timișoara; la ateliere au participat și autorii, atât fizic, cât și online.

În perioada 2-5 septembrie, cele patru piese au fost prezentate în lectură publică, în cadrul proiectului «Teatru-lectură în Parcul Civic», proiect cultural cuprins în programul cultural TM 2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului și al Consiliului Lo[1]cal Timiș. Între cele patru texte finaliste a fost o competiție puternică, toate având reale calități dramaturgice și un foarte mare potențial pentru punerea în scenă. Astfel, monodrama «Stockholm» transcende docudrama printr-o construcție dramatică foarte bine susținută, incluzând supratema memoriei și având toate datele pentru un recital actoricesc emoționant și complex.

«Noul profet» este un text ofertant, pentru doi actori, un text cu o rigoare dramaturgică admirabilă care, creionând relația dintre un declasat și un reprezentant al middle class corporatist aflat într-o criză existențială, reia o temă de mare actualitate, evadarea din «sistem» și sindromul burnout, dar și, în subsidiar, insistă asupra nevoii de epifanie a unei societăți alienate.

«Medeea: Furie» deconstruiește mitul și îl reconstruiește astfel încât să servească o serie de teme lansate de autor: rasism, paternitate, sexualitate etc. Textul este de interes și ar putea fi suportul unui spectacol care depășește speculația filozofică asupra subiectului prin imagine teatrală și sensibilizare a percepției. În procesul de jurizare, membrii au apreciat parcursul pieselor de la literatură la text dramatic, precum și impactul acestora la publicul prezent la lecturile din cadrul proiectului «Teatru – lectură în Parcul Civic».

În acest context, «Copiii nopții» a fost piesa care, în lucrul cu actorii, a susținut și a dezvoltat cel mai bine din punct de vedere scenic temele și forma abordată, acesta fiind un indicator determinant în stabilirea textului câștigător.

«Radu Andrei debutează în dramaturgie cu această piesă plasată în mediul tinerei generații care, iată, găsește în el o voce clară, puternică și – important în contextul polarizării discursului public (fie el și cultural) – caldă, empatică. Personaje între 20 și 30 de ani, lumea garsonierelor și a camerelor de cămin, dar și o lume a ficțiunilor, a muzicii, a nevoii de emoție, o lume în care personajele mai au candoare și mai pot trăi miraculosul, chiar dacă el apare, improbabil, pe un coridor de cămin studențesc, în miez de noapte. Cu un simț ascuțit al constructului scenic și al dezvoltării temelor, autorul vorbește în ”Copiii nopții” despre maturizare și o face cu lumina și întunericul, cu idealismul și cu acea falsă blazare proprii vârstei tinere, cu încrederea și cu spai[mele despărțirii de mediul familial și intrării în lumea adulților», se precizează în Argumentul anunțat de președintele juriului duminică seara, la Sala 2, în închiderea FEST-FDR.

Cele patru texte din cadrul proiectului «Teatru-lectură în Parcul Civic» se reîntorc la autorii lor, îmbogățite prin experiența reprezentării în spectacole – lectură. Variantele finale vor fi publicate în volum, iar «Copiii nopții» de Radu Andrei va fi prelucrat în continuare în dimensiunea practicii de scenă, proiectul urmând să fie finalizat printr-un spectacol produs de Teatrul Național din Timișoara’’, anunţă reprezentanţii TNT.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *