Comuna Livezile a aniversat zece ani de la reînființare

livezile 2

livezile1Comuna Livezile s-a aflat, în acest week-end, în sărbătoare, fiind organizate o serie de manifestări reunite sub generoasa titulatură „Săptămâna culturală”. În acest an, însă, manifestarea a avut și un un caracter aniversar, fiind marcat, la loc de cinste, deceniul care a trecut de la reînființarea, în baza Legii nr. 461/2006, a comunei Livezile, prin desprinderea de comuna Banloc.

Scurt istoric

Situată în partea sud-vestică a județului, în Câmpia Timișului, în lungul graniței cu Serbia, comuna Livezile a avut prima atestare documentară în anul 1322. Vechea denumire a localităţii este Tolvădia, derivată din nemţescul Tolwad. În anul 1462 era proprietatea lui Bergsoy Hagymas de Berecks (Hăghimaș din Beregsău), așa cum apare această informație în istoria orașului Kikinda din Vojvodina. La recensământul din 1717 avea 30 de case şi făcea parte din districtul Ciacova.

livezile2
Localitatea a trecut cu timpul prin mai multe administrații: astfel, în perioada 1918-1922, Tolvădia aparţinea de plasa Modoş, între anii 1922-1958 de plasa Ciacova, iar apoi face parte din raionul Deta, până în anul 1968. După noua împărţire administrativ-teritorială, Tolvădia poartă numele de Livezile şi aparţine de comuna Banloc (din 1972), ca şi satul Dolaţ.

Numele său original a fost Tolvădia însă a fost schimbat pe cale administrativă. În 2006, comuna Livezile a fost reînfiinţată în baza Legii nr.461/2006, prin desprinderea de comuna Banloc.

„S-a dovedit a fi o idee bună”

Nu este, Livezile, singura comună reînființată în Timiș în ultimul deceniu, Ghilad, Bucovăț, Pesac, Valcani, Pădureni și Gottlob fiind alte exemple în acest sens. În timp, aceste comune au reușit să-și creeze un drum de sine stătător, unul solid, astfel că puțini își mai amintesc, astăzi, că ele au fost localități aparținătoare altor unități administrative. „Modul în care ne-am dezvoltat dovedește că acordarea de statut administrativ autonom s-a dovedit a fi o idee bună. Comunele nou-înființate au și cele mai multe realizări”, declară primarul din Livezile, Ștefan Varga.

Premii și spectacole

Manifestările derulate în cadrul „Săptămânii culturale”, ajunsă la a patra ediție, au debuuat vineri, începând cu ora 16, cu deschiderea oficială. După premierea elevilor cu rezultate școlare deosebite, a urmat festivitatea de acordare a titlului de Cetățean de Onoare domnilor prof. univ. dr. Valeriu Tabără și prof. Cornel Vițan.

livezile3
„Domnul profesor Tabără ne-a ajutat foarte mult în demersurile de reînființare a comunei. Ne-a susținut la București, și pot spune că aportul dumnealui a fost unul decisiv. Merită cu prisosință acest titlu și, implicit, recunoștința noastră”, declară primarul Ștefan Varga. În ceea ce-l privește pe profesorul Cornel Vițan, fiu al satului, acesta a primit distincția de Cetățean de Onoare pentru munca depusă în scrierea monografiei comunei.

De altfel, punctul următor pe agenda acțiunii de vineri după-amiază l-a reprezentat lansarea Monografiei comunei Livezile. Nu au fost uitați, în aceste zile de sărbătoare, nici seniorii din comuna Livezile, cuplurile care și-au aniversat, deja, 50 de ani de căsătorie primind o plachetă jubiliară și o diplomă.
livezile4

A venit, apoi, și momentul în care s-a dat startul spectacolului susținut de ansamblurile invitate la Livezile. Pe scenă au urcat Ansamblul de dansuri populare Voitegeana, Ansamblul Asociației Seniorilor Deta, solista Alexandra Sandulaș, Ansamblul de dansuri populare Ghiocelul Giroc, Ansamblul de dansuri populare seniori ai centrului Cultural Deta, solista Alexia hrituc și Ansamblul de dansuri poplare Tolvăgeana. Seara de vineri s-a încheiat cu un spectacol oferit de Mirela Petrean și Patrick Stancu.

Sărbătoarea de la Livezile a continuat și în zilele de sâmbătă și duminică, în program fiind prevăzute un turneu de fotbal și două recitaluri- al trupei Haiducii, respectiv al Alinei Eremia. Participanții au au fost, cu siguranță, încântați și de prezența DJ-ilor Kdy D Jane și MC Stef.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *