„Rakijada”, la a șasea ediție. Vezi cum au petrecut timişenii

rachiu sanpetru mare2

Sânpetru Mare a fost, sâmbătă, o gazdă bună pentru amatorii de folclor de calitate, distracție și bucate gustoase, „ingrediente” care au contribuit, și în acest an, la succesul „Rakijadei”, manifestare ajunsă, deja, la a șasea ediție.

Organizat de primăria din localitate împreună cu Uniunea Sârbilor din România, Festivalul Răchiei l-a avut ca invitat special pe interpretul Marinko Roakvic. Însă, până când participanții au putut să asculte piesele îndrăgitului solist din Serbia, „Rakijada” și-a parcurs programul anunțat de organizatori, din care nu au lipsit întrecerile sătești (trasul funiei, aruncatul bolovanului sau, la alegere, alergatul în sac), dar și momentele artistice prezentate de Ansamblurile „Plavi Delia” Sânpetru Mare, „Mureşul” din Igriş, „Stevan Mokranjac” din Kac (Serbia), „Kolo” din Arad şi „Milan Eghic” din Republika Srpska.

În ceea ce privește concursul pentru desemnarea celui mai bun rachiu, în competiție s-au înscris 18 producători din România, Serbia și Republika Srpska. „Suntem, în juriu, cinci persoane: trei de aici din Sânpetru, unul din Serbia și unul din Gai, județul Arad.

Condiția obligatorie pentru concurenți este ca rachiul să fie din prună: nu trebuie să fie produs anul acesta, poate fi și rachiu mai vechi, numai să fie din prună”, afirmă unul dintre membrii juriului. Nimeni nu poate înșela vigilența juraților, răchia tradițională bănățeană este recunoscută de aceștia după gust, miros, tărie și culoare.

„În viața comunității noastre, „Rakijada” ocupă un loc special: este ziua în care primim musafirii veniți din Timișoara și din comunele timișene învecinate, dar și din județul Arad și din Serbia.

Prezența lor aici este o dovadă clară a faptului că Festivalul Răchiei a devenit cunoscut în toată zona. „Rakijada” este o manifestare culturală care implică în mod deosebit comunitatea sârbă, aspect important pentru noi, cei din administrația locală.

Orice popor care se respectă dă atenția cuvenită și culturii minorităților, iar aici demonstrăm că știm să-i respectăm pe vecinii și prietenii noștri sârbi”, ne-a declarat Viorel Popovici, primarul comunei Sânpetru Mare.

rachiu sanpetru mare

rachiu sanpetru mare1


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *