Complexul Studențesc din Timişoara, o nouă viaţă

complexul studentesc 3

Complexul Studențesc prinde o nouă viață prin artă: 11 picturi murale vor fi realizate pe clădirile căminelor în următoarele săptămâni, în cadrul programului Memoriile Cetății, realizat de Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Complexul Studențesc este zona orașului care se remarcă prin tinerețe, inovație, creativitate, diversitate. Construit ca un spațiu cu posibilități multiple – locuire, cercetare, agrement –  campusul universitar reprezintă și un nod de legătură prin care artiștii își pot aduce aportul vizavi de felul în care Timișoara ni se înfățișează. Atenția direcționată către această zonă reprezintă înțelegerea și integrarea modului în care comunitatea deja stabilită și cea în proces de tranziție se raportează la dimensiunile orașului.

Tema din acest an a programului Memoriile Cetății este „Istoricul, specificul și spiritul Timișoarei”, iar toate evenimentele vor fi derulate în jurul acestor trei concepte.

Șapte dintre picturile murale ce vor fi realizate în complex au fost scoase la concurs, iar artiștii au putut să își transmită propunerile până duminică, 25 octombrie. Deoarece numărul acestora a depășit așteptările, fiind înscrise 48 de idei creative, juriul format din Ana Mihaela Adam, Rebecca Bedelean, Melinda Terek, Andreea Simici și Daniela Constantin, deliberează în aceste zile. Rezultatele concursului vor fi anunțate astăzi (28.10), iar în perioada 5-15 noiembrie, artiștii selectați vor putea să își pună în practică ideile.

În paralel, artiștii invitați încep deja de săptămâna aceasta să lucreze la alte picturi murale, pe căminele studențești.

Formațiile, echipele, grupurile de artiști merită toată atenția fiindcă efortul lor de a se desfășura conform principiilor creative și de a însufleți spațiile, fie ele și virtuale, reprezintă dovada vie a felului în care creația ne poate aduce și ține împreună.

Cele trei grupuri de artiști invitați sunt NOM (Novus Ordo Muralis), Sweet Damage Crew și Kaps Crew. Ei vor interveni la intrările căminelor 19, 20-21 și 22.

NOM sau Novus Ordo Muralis este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de street art, conceput de Kero, Obie Platon și IRLO. În spatele acestei dezordini colorate sau aflându-ne față în față cu sinergia celor trei, descoperim o forță creativă care împinge societatea înspre alte orizonturi.  Prin exercițiile lor de imaginație și stil, putem valorifica și altfel lucrurile care ne înconjoară, așa că abia așteptăm să descoperim, cărămidă cu cărămidă, lucrarea pe care Kero împreună cu Ocu o vor picta la intrarea căminului 22.

Sweet Damage Crew a devenit oficial o echipă în 2010, formată din Cage, Biex, Recis și Lost Optics. Ulterior s-au alăturat Boeme, Șatran, Pandele. Ei au început să picteze de când erau adolescenți, iar acum Sweet Damage Crew este probabil cea mai cunoscută echipă de artiști stradali din România, înfrumusețând pereții gri și goi din orașe, tramvaiele fără personalitate sau aducând speranță în curtea spitalelor. Lucrarea realizată de Sweet Damage Crew va putea fi admirată la intrarea căminelor 20-21.

Kaput și Pulsar Sinapsis formează împreună Kaps Crew și sunt una dintre cele trei echipe care anul acesta vor participa la consolidarea percepției noastre despre istoria, specificul și spiritul Timișoarei. Cu o experiență de peste 10 ani în graffiti, fundamentată pe studiul în domeniul artelor și cam trei ani petrecuți împreună ca reprezentanți ai aceleiași cauze, Kaps Crew revitalizează și participă la dezvoltarea zonelor urbane într-un mod activ. Intrarea căminului 19 de pe Aleea Studenților va fi luminată de o lucrare semnată Kaps Crew.

În cadrul programului Memoriile Cetății va avea loc și proiectul Poezia de Stradă: 10 poezii se vor regăsi în 40 de intersecții din Timișoara, astfel încât aceste zone vor deveni adevărate spații culturale, pietonii care se opresc vor avea ocazia să citească versurile amplasate pe trotuare.

Programul Memoriile Cetății se află la a III-a ediție, iar în acest an, Complexul Studențesc din Timișoara va deveni gazdă pentru o serie de intervenții care vor fi produse în spațiul public, în locuri de adunare a studenților și a comunității, pentru a facilita și încuraja interacțiunea oamenilor cu spațiul public în care trăiesc, fie temporar ori permanent.

Ideea programului Memoriile Cetății este crearea, în anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, a unui traseu de artă murală prin care localnicii și vizitatorii să redescopere  spiritul Timișoarei, istoria și momentele importante din viața comunității.

CITEŞTE ŞI: Două investiții cu finanțare europeană pentru orașul Deta

Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2020”.

Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a fost înființată în 2011, cu scopul de a pregăti dosarul de candidatură pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. După câștigarea titlului, asociația își continuă misiunea de a dezvolta Programul Cultural, precum şi de a strânge fondurile necesare organizării, promovării şi implementării acestuia. Ulterior anului 2023, asociaţia va avea ca scop sprijinirea şi dezvoltarea de proiecte culturale în folosul comunităţii. În anul 2019, în primul an de producție propriu-zisă, asociația a derulat împreună cu partenerii săi peste 400 de evenimente culturale la care au luat parte peste 130.000 de persoane.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns