Compania „Smithfield” a transformat Timişul într-o latrină

porci1

Goana după crearea de locuri de muncă începe să producă umilinţă. Din cauza sărăciei, mulţi timişeni sunt nevoiţi să îndure condiţii inimaginabile în lumea civilizată. S-a ajuns la aberanta situaţie în care celor care creează locuri de muncă să li se permită orice, doar de dragul cifrelor şi pentru salvarea aparenţelor. Şomajul scăzut a ajuns să primeze chiar şi în faţa sănătăţii umane, pentru că nu mai contează dacă oamenii se îmbolnăvesc, atâta vreme cât li se oferă o pâine din partea companiilor multinaţionale care realizează profituri uriaşe. Cazul de la Cenei este unul şcoală, fiind tipic pentru modul în care oamenii amârâţi sunt trataţi ca nişte cobai de cei care fac bani mulţi din afaceri nepermise în alte ţări.

Mirosul de Cenei, marcă înregistrată

ceneiCând ajungi în Cenei, parcă intri într-o altă lume.

CITEŞTE ŞI:
Alţi patru români au fost reţinuţi de poliţia ungară pentru trafic de persoane – VIDEO

Brusc, eşti invadat de un miros pestilenţial, ca şi când ai fi căzut într-o latrină. Un om care nu este deprins cu tainele locului poate crede că e ceva de moment, dar şocul e uriaş când află că situaţia durează de ani buni, de când compania „Smithfield” acţionează în zonă „Aşa e de când au venit ăştia cu fermele. Ne-am obişnuit cu mirosul, doar cei care nu sunt de aici se mai miră”, spune o localnică. Oamenii sunt resemnaţi şi au ajuns să considere putoarea din comună o stare de normalitate, tolerată de autorităţi.

„E clar că se poluează…”

Autorităţile locale recunosc anomalia. Rozalia Ozlanti, viceprimar în Cenei, e familiarizată cu duhoarea: „Asta este la noi… Lumea e nemul- ţumită, dar nu avem ce face. Nici mie nu-mi convine, dar m-am obişnuit cu situaţia…

CITEŞTE ŞI:
Studenta criminală de la Medicină acuză: “Mi-au omorât copilul!”

Spăl rufele şi după ce se uscă sunt pline de negreală, din cauza celor de la Smithfield! E clar că se poluează, dar nu avem ce face, suntem prea mici pentru asta…”.

Dejecţiile animalelor influenţează şi piaţa imobiliară

Dejecţiile animalelor au ajuns să influenţeze şi piaţa imobiliară. Un localnic spune că nu şi-a mai putut vinde casa, pentru că potenţialii cumpărători s-au îngrozit imediat după ce au descins în comună şi au simţit din plin mirosul insuportabil. Mai grav este că poluarea începe să aibă efecte şi asupra sănătăţii oamenilor.

Creşte cererea de medicamente

cenei1De curând, la Cenei s-a mai deschis o farmacie, datorită cererii crescute de medicamente. Farmacistele de la vechea unitate spun că solicitarea de medicamente e într-o continuă creştere, iar starea de sănătate a populaţiei e tot mai şubredă. Cauzele ţin de alimentaţie şi de mediu. Umilitor şi alarmant.

Locurile de muncă, un cadou otrăvit 

Nu chiar toată lumea vorbeşte critic despre fermele „Smithfield”. Sunt mulţi localnici care sunt recunoscători pentru faptul că li s-a oferit un loc de muncă. Angajări se fac chiar şi acum, iar salariile nu sunt dintre cele mai mici. De pildă, pentru un îngrijitor de animale se oferă un salariu brut de 1.300 de lei. Un tehnician, un electrician sau un mecanic câştigă de la 1.750 lei, brut, iar un prelucrător la secţia de intestine are un salariu care poate ajunge, după câteva luni de la angajare, la 1.600 de lei, brut. La acestea se adaugă bonuri de masă, o måncare caldă, transport gratuit şi tichete de Paşti şi de Crăciun. Sunt cadourile otrăvite pe care le oferă cei de la „Smithfield”, aşa cum procedează şi cu copiii din şcolile în care derulează aşa-zise campanii umanitare, în cadrul cărora se oferă caiete şi penare. În spatele acestora, rămân teancuri de bani pentru companie, în timp ce oamenii din zonă se aleg cu munţi de dejecţii.

Totul pute

Şi strategia de comunicare a celor de la „Smithfield” este la fel ca activitatea companiei. Miroase de la o poştă. Încercarea noastră de a obţine un punct de vedere al companiei s-a lovit de aspecte birocratice, menite a întârzia demersul jurnalistic. În marile companii, totul trebuie trecut printr-o mulţime de filtre, pentru ca în final să se primească un răspuns ambiguu. La Cenei, nu există însă nici un fel de filtru. Doar duhoare şi oameni necăjiţi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

24 thoughts on “Compania „Smithfield” a transformat Timişul într-o latrină

  1. Interesant ca despre cei de la compania Continental, care este în orașul Timișoara nu se scrie nimic, aici nu miroase, nu exista poluare, preturile apartamentelor, care nu se pot vinde, sunt mult diferite de alte zone .
    Mirosul de cauciuc este unul plăcut. …
    Păcat ca nu se pot creste porcii în orașe, iar fabricile care produc cauciucuri nu pot activa în afară orașelor

    1. Vesnica problema a Ceneiului!Mirosul!Pot sa va spun ca acelasi miros este si la Gataia,si la Birda sau Voiteni!de Padureni si Parta …numai vorbim!Salariile amintite in articol nu sunt reale!Un ingrijitor castiga minimul pe economie avand posibilitatea sa i se mareasca dupa ceva vreme salarul cu 10% in urma unor teste pe care le iau doar cei care trebuie sa le ia!!..asta daca vrea sefu’!Medicii veterinari de ferma au 1200 ron,dar nu prea sunt de plans intrucat unii dintre ei nu se ridica nici la nivelul unui ingrijitor….deh!..facultate facuta pe bani!D-nei vice Ozlanti i- a venit glasul !..pe vremea cand sotul ei ”lucra” in ferma era tare tacuta,iar dejectiile ii miroseau a Chanel.Sa nu credeti ca nu au fost controale de la Mediu!Oho,si inca cate!Veni,vidi…si cam atat!

  2. Problema cea mai dificila și grava este ca un medic veterinar câștiga mult mai puțin decât un ingrijitor,care nu are nici o responsabilitate……și își bat joc de oameni fără pic de rușine…..

  3. Cum sa nu miroase, daca banii pt investitii de la americani se pierd pana sa ajunga in ferme. Isi bat joc de oameni la ce front de lucru au… Sunt multi sefi bine platiti si nu vor decat rezultate, nu se uita la munca oamenilor.
    !!! Rusine „Smithfield Romania” ca nu va ridicati cu respectul fata de angajati ca si celelate tari!!!!!!!!

  4. La toate fermele te domina mirosul. De ce nu scrieti si celelalte salarii? Ale sefilor, ale medicilor, sefilor de ferma, manageri….nu le laudati salariile… Felicitari pentru reportaj, dar se poate face mult mai detaliat si cu mai multe dedesupturi ascunse de mare firma

  5. Mai nou,mirosul ingrozitor se simte cel mai puternic noaptea,te trezeste din somn si ti se face rau.Fugi la sat ca sa respiri aer curat!!!Cenei-ul a ajuns o comuna in care nu mai vrei sa locuiesti!Mare pacat!Ma intreb daca se va putea face ceva pozitiv,in acest sens….vreodata?

  6. Nu stiu daca chiar sunt reale salariile care le-ati spus dar stiu ca birocratii se respecta foarte mult. Au carduri pentru alimentarea masinilor personale, taxiuri platite de companie in cazul in care e nevoie, mese festive foarte selecte, numai in abatorul din timisoara se fac zilnic cel putin 50litri cafea din cea mai buna:lavazza si multe altele……

  7. Incredibil, ce articol prost creat in lipsa de idei, apropo compania Smithfield isi desfasoara activitatea in domeniul zootehnic nu se ocupa cu cosmetice, dar asta e ne am ajuns cu ceva timp in urma in fiecare gospodarie se cresteau porci si acum ne deranjeaza mirosul 🙂
    Ma intreb oare in tari ca Olanda.Danemarca.Franta ……cu o zootehnie puternic dezvoltata fermele emana un miros de levantica….

  8. bine ca nu „‘ PUTE ‘ carnea de porc si de mici pe care o mancati pe la rauri in week- duri si banii pe care ii platesc la buget nu au miros

  9. Locuitorii din Cenei să fie mulţumiţi că sunt toleraţi să locuiască acolo! Nu m-ar mira să aflu că americanii au mutat localitatea de acolo. Dragi locuitori, aţi votat nişte căcaţi să vă conducă, acum suportaţi mirosul.

  10. nu stiu care este rostul acestui articol,dar VINOVATA este sotia presedintelui K.I. ca a RAS de la radacini 48 DE ARBORI la Neptun. PER ce face, DOARME? SA NU MAI EXISTE FERME CU PORCI in tara noastra!

  11. Da asta e adevarat au un salariu de cacat si sunt ca niste slugi…. Astfel de ferme ar trebui construite minim la 50 de km de sate sau orase… Am avut un prieten care lucra la ferma la ei ca ingrijitor si lua in jur de 750 de lei si bonuri… Bataie de joc.

  12. Stimabililor, vă obligă cineva să munciți la ferme? Nu. Continuați-vă drumul spre căpșunele din afară, sau chiar la fermele din afară. Acolo, într-adevăr nu sunt aproape de sate, dar miros chiar mai urât.

    Nu vă place mirosul din preajma fermelor? Corect, nimănui nu-i place. Dar ne place mirosul mușchiulețului proaspăt pregătit la grătar.

    Vă place mirosul cauciucurilor de la Conti? Nici atât. Faceți ceva pentru a schimba asta? Din păcate nu.

    Toate firmele au certificări de mediu și își desfășoară activitatea cum ar trebui. Sunteți revoltați și încercați să schimbați asta comentând aici… Foarte trist.
    Prin satele/comunele specificate în articole, trec zilnic căruțe, oi, capre, care-și fac nevoile pe drumul public. Din cauza căldurii de care avem parte, într-adevăr, mirosul fecalelor nu e cel mai plăcut, și mai rău, e în fața porților voastre. Faceți ceva să schimbați asta? NU.
    Propun să lăsați ironia deoparte, că nu-și are rostul. Mai bine ne-am bucura, ca români, că încă nu suntem nevoiți să importăm și carne de porc cu tonele, că restul, aducem de afară.

    1. Nu zău? 90% din carne se exportă? Uită-te mai bine în supermarketuri la carnea de porc și vei fi surprinsă unde e produsă (încearcă chiar și la carnea sub marca supermarketului și vei găsi adevăratul producător)

  13. Domnule ”redactor” (cu ghilimele de rigoare),
    Pe lângă că ai multe greșeli de exprimare, mai și vorbești în necunoștință de cauză. Am să îți expun în câteva linii, contrariul dumitale:
    1. Acum 50 de ani, pe vremea bunicilor/străbunicilor, existau probleme de mediu? Se mascau mirosurile? Absolut toate fermele de animale (fie că sunt cu porci, vite, găini etc) MIROS. Evident, în ultimii ani, datorită normelor reglate de UE ș.a au început probleme de mediu (apropo, și minele poluează…chiar mai rău; că tot ziceați de acele dâre negre sau ce-or fi. în fine). Având în vedere că suntem în secolul 21.. plimbă-te mai des pe la țară și vezi cum vecinu` care are încă ”WC-ul” în fundul curții miroase ca dracu` sau cum vecinii aruncă bălegarul în spatele casei (sau chiar dai peste el pe drum) și îți vine o ”mireasmă”. Faza cu mediul, contrar așteptărilor tale, chiar au avizele la zi (și nu pe pile). Cui nu-i convine mirosul, să se mute. Cine te pune să stai acolo. Și dacă mergi în străinătate, există ferme cu același miros, singura diferență e că sunt așezate inteligent, adică departe de casele oamenilor. Doar aici, țăranul, dornic să facă bani, e de acord să intre în afacerea Smithfield și se apucă să crească porci în mijlocul comunei. Aici nu mai e vina companiei, ci a omului.
    2. Nu înțeleg care e problema dumneavoastră, a tuturor românilor, de a se uita în ograda celuilalt. Că x are mai mult salariu, y mai puțin. Nu-ți convine cât iei, pleacă dom`le că nu te ține nimeni cu forța. Dacă te mulțumești cu puțin, atunci rămâi acolo și taci din gură. Dacă vrei mai mult, caută opțiuni de avansare (și nu mai sta la coada vacii, respectiv a porcului). Dar așa e românul, îi place să dea din gură în loc să facă ceva să fie bine.
    Altădată, fă o cercetare mai amănunțită și du-te chiar în fața porții Smithfield și vezi dacă îți dă careva vreun răspuns. Pun pariu că vei fi lămurit.

    1. Da, in strainatate, fermele sunt departe de locuintele oamenilor. La noi, taranul isi vinde pamantul? Cu al cui aviz? Al reprezentantilor statului! Sa se mute oamenii care au locuit in aceste localitati de zeci de ani, fiindca cineva s-a imbogatit acceptand sa distruga linistea satului? De ce? Ma intreb daca ai fi locuit intr-un astfel de sat, te-ai fi mutat? Ma intreb, daca ai locuit vreodata la tara sa faci diferenta intre balegarul sau latrina din curte si ceea ce produce magnificul Smithfield? Acum vreo trei ani cand porcii mureau pe capete, in plina caldura, pocneau din cauza putrefactiei, trebuia ca localnicii sa suporte, nu?
      Crezi ca cei care lucreaza acolo sunt multumiti de salariu? Ti-ai pus problema ca nu au unde merge si ca au copii de crescut?
      Te-ai intrebat vreodata de ce a crescut numarul facrmaciilor in satele cu Smithfield-ul vecin? Te-ai intrebat de ce se imbolnavesc mai multi de cancer in satele cu Smithfield-ul vecin?
      Te invit la Cenei sa bei apa din fantana forata la 60 de metri cu apa infectata de nitriti, nitrati… Sa ai norocul sa vii cand in fata ta „alearga” o cisterna- doua cu dejectiile pe care le va ingropa in pamantul satului. Cu al cui aviz? De la MEDIU?

      1. 1.”Ti-ai pus problema ca nu au unde merge si ca au copii de crescut?” – cum spuneam, românii se mulțumesc cu puțin.
        2.”Te-ai intrebat de ce se imbolnavesc mai multi de cancer in satele cu Smithfield-ul vecin?” – că miroase a porc/bălegar nu dai în cancer. Nr farmaciilor cresc peste tot deoarece așa e românul, ia pastile după ureche pentru absolut orice. Să lăsăm exagerările.
        3. ”Te invit la Cenei sa bei apa din fantana forata la 60 de metri cu apa infectata de nitriti, nitrati… Sa ai norocul sa vii cand in fata ta „alearga” o cisterna- doua cu dejectiile pe care le va îngropa in pamantul satului. Cu al cui aviz? De la MEDIU?” – Dejecțiile acelea (bălegarul) sunt feritilizatori naturali pentru pământ din câte știam./ Nitrații devin nitriți odată intrați în organism. În ziua de azi, în anumite sate care nu au apă ”potabilă” în casă (prin pompă= purificarea apei), este evident că se bea din fântâni și sigur Cenei nu este singurul sat cu această problemă.. Plus că mai există și sulful care face rău (și ăla nu e de la porci)

  14. Felicitari pentru articol .Cineva trebuie sa mai spuna si lucrurilor pe nume in privinta celor de la Smithfield Ferme .In zona Parta, Peciu poluarea cu nitriti este muult peste limitele admise. Acest lucru se poate verifica oricand prin analiza unei mostre de apa din panza freatica de oriunde din zona celor doua localitati .Dimineata si seara miroase urat din cauza impregnarii ureei in solul din jurul satelor .
    Am preferat sa scriu sub acest pseudonim „intimidat ” pentru ca in urma unei sesizari facute am primit atat raspuns oficial de la Mediu cum ca Smithfield impregneaza in sol uree dupa un program bine si clar stabilit…culmea…le tinea partea si neoficial tot de la reprezentantul mediuluimi s-a zis ca sa stau in banca mea ca Smithfield are avocati si pot sa-mi faca rau daca vor …. Astfel ca, acum privesc dimineata, in timpul zilei, seara si noaptea programul bine stabilit al celor de Smithfield dupa care deverseaza ca asta e definitia la ce fac ei, ureea in cantitati muult prea mari fata de ceea ce mai poate absoarbe pamantul .
    Pe vremea comunistilor aceleasi ferme deversau in Timis…si partea interesanta e ca nu mirosea in sat, apele subterane nu erau poluate nu mirosea nici macar pe raul Timis, pentru ca intr-adevar atunci se deversa dupa un pogram bine stabilit si controlat .
    Am scris acum aceste randuri pentru unii din cei care au comentat la acest articol si tin partea celor de Smithfield, fie au un interes comun cu Smithfield , fie sunt in totala necunostiinta de cauza – ca sa fiu diplomat.
    Din punctul meu de vedere cei de la mediu sunt cumparati in mod sistematic ca sa faca rapoartele din creion asa cum trebuie, adica in concordanta cu valoarea „primei” de la Smithfield .
    Tot ceea ce s-ar putea face, este o revolta spontana a tuturor celor din aceste localitati impotriva poluarii …dar asa ceva la romani nu o sa vedeti … pentru ca nu mai suntem uniti .
    Presa poate ajuta mult si in acest caz .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *