La nivelul municipalității a fost constituită o comisie de etică privind proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Conducerea primăriei a luat această decizie ca „ordonator de credite al principalului finanțator” în ceea ce privește capitala culturală.
În anunț se arată că s-a apelat la persoane a căror probitate morală și cunoaștere în domeniu sunt recunoscute, ele fiind deja alese în comisiile de etică ale celor patru universități de stat din Timișoara, precum și în organizații studențești și de tineret.
Cei cinci membri ai comisiei de etică sunt: conf. dr. Corina Ilin (Universitatea de Vest), prof. dr. Alis Dema (Universitatea de Medicină și Farmacie), conf. dr. Romeo Negrea (Universitatea Politehnica), conf. dr. Violeta Igna (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară) și Cătălin Iapă (Primăria Timișoara, consilier personal).
Deocamdată, nu se știe cu ce se va ocupa comisia proaspăt numită și nici după ce se va ghida, pentru că sarcina principală va fi tocmai elaborarea unui Cod de etică. Abia după aceea, cei cinci vor putea veghea la respectarea acestuia, răspunzând la sesizări sau autosesizându-se. Conducerea primăriei a precizat că Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană poate să-și înființeze propria comisie de etică, morala fiind „Eu dau banul, eu vă verific”.
În ceea ce privește specializările cadrelor universitare numite în comisie, doar conf. dr. Corina Ilin, din cadrul Departamentul de psihologie al Universității de Vest din Timișoara, pare să fi avut, până în prezent, o legătură efectivă cu proiectul Capitalei Culturale Europene. Ea a fost director de proiect din partea Fundației UVT cu titlul „Timișoara Capitală Europeană prin dezvoltarea calității vieții timișorenilor, promovarea valorilor culturale locale și implicarea activă a tinerilor în soluționarea problemelor locale”, finanțat de Primăria Timisoara în cadrul agendei culturale din anul 2014.
Prof. dr. Alis Dema, de la UMF „Victor Babeș”, este șefa Disciplinei de morfopatologie din cadrul universității, precum și coordonatorul Serviciului de anatomie patologică de la Spitalul Județean Timișoara.
Conf. dr. Romeo Negrea lucrează din anul 2009 la Departamentul de Matematică al Universității Politehnica din Timișoara, susținând cursuri, seminarii și laboratoare de matematici speciale, matematici asistate de calculator, modelare statistică și stochastică, mathematics IV.
Conf. dr. Violeta Igna, de la USAMV, este absolventă a Facultății de Zootehnie și predă cursul de reproducție, obstetrică și ginecologie. Cătălin Iapă este consilier personal al primarului, a absolvit Universitatea Politehnica, deținând și un PFA care se ocupă de „organizare evenimente – gestiune săli spectacol”.